7.4.15

Τσουχτερό το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού...

Σημαντική αύξηση της τάξης του 5,23% καταγράφεται στο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της...
Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41%, αντίστοιχα.

Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στον μειωμένο εφετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα. Οι ανοδικές τάσεις περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).

Παράλληλα καταγράφεται εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σημείωσαν κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%).

Όσον αφορά τα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αβγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπερβαίνει το αντίστοιχο περσινό τουλάχιστον κατά 5,18 ευρώ. Για μια πενταμελή οικογένεια υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μεσοσταθμική ανοδική τάση που προσεγγίζει το 8,04%.

Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1 με 7 Απριλίου 2015 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των φρούτων και λαχανικών όσο και σε αυτή των κρεάτων.

Ταυτόχρονα το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Καταγράφεται λοιπόν μία αμελητέα ετήσια άνοδος σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 0,40%. Ειδικότερα, τα θαλασσινά με πολύ μικρές αυξομειώσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-5,00%) και τα ντολμαδάκια σε κονσέρβα (-4,55%), ενώ οι φακές (12,61%) και η ταραμοσαλάτα (1,53%) σημειώνουν ανοδική πορεία.

Όσον αφορά την εμπορική κίνηση της πασχαλινής αγοράς, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, για την έως σήμερα διακύμανση της αγοραστικής κίνησης, συμπεριλαμβανόμενης της Κυριακής 5 Απριλίου, στα αστικά κέντρα το κοινό συμπέρασμα που συνάγεται, συνηγορεί στο γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από την καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα. Η μέχρι στιγμής πορεία της πασχαλινής αγοράς χαρακτηρίζεται ως υποτονική -ελέω και των συνθηκών πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας- με αποτέλεσμα να ταυτίζεται με το αρνητικό κλίμα του τελευταίου τριμήνου αδράνειας και απραξίας, που διανύει η ελληνική αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: