18.4.15

Η «μπλόφα» των πιστωτών...

... και οι αντιστάσεις (;) της Αθήνας...
Με πλεόνασμα προφάσεων και «όπλο» την καταστροφολογία οι πιστωτές οδηγούν τη διαπραγμάτευση από τις καθυστερήσεις στην παράταση και παίζουν σκληρά την - άκρως επικίνδυνη - μπλόφα του Grexit. 
Η Αθήνα σηκώνει το γάντι και επαναφέρει τις...
προειδοποιήσεις για αθέτηση πληρωμών, αγοράζοντας ουσιαστικά - έστω και ελάχιστο - χρόνο και προσβλέποντας στην τελική επικράτηση των λιγότερο ακραίων ευρωπαϊκών δυνάμεων και απόψεων.

Υπό αυτό το κλίμα συνέρχεται ξανά από σήμερα - στο Παρίσι αυτή τη φορά - το Brussels Group για να προετοιμάσει το έδαφος του Eurogroup της 24ης Απριλίου, όλα όμως δείχνουν πλέον ότι η «λύση του δράματος» δεν θα έρθει ούτε την επόμενη Παρασκευή στη Λετονία. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί διαμήνυσαν ήδη ότι δεν υπάρχει έδαφος για άμεση συμφωνία και ότι η κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα μετατίθεται πλέον στο... Eurogroup της 11ης Μαίου, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε δημοσίως πως υπάρχει ανοιχτή «πολιτική διαφωνία»  σε τέσσερα μέτωπα - εργασιακά, ασφαλιστικό, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως «οι πιστωτές μας οδηγούν σε αθέτηση πληρωμών», ενώ ακολούθησε ένα ακόμη μίνι θρίλερ διαρροών και διαψεύσεων με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το Reuters. To πρακτορείο, επικαλούμενο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετέδωσε πως η Αθήνα «θα πληρώσει τον Απρίλιο μισθούς και συντάξεις με τα τελευταία 2 δις των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου» και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει... ούτε ευρώ για να καταβληθεί η δόση των 747 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ στις 12 Μαίου.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου οικονομικών που επικαλείτο το  Reuters, το ταμειακό ισοζύγιο του δημοσίου θα είναι αρνητικό από μεθαύριο, 20 Απριλίου, εάν η κυβέρνηση δεν "τραβήξει" τα τελευταία 2 δισ. σε καταθέσεις διάφορων φορέων του δημοσίου, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία, το γαϊτανάκι όμως των διαρροών, δηλώσεων και αντιδηλώσεων κορυφώνεται και παρατείνει τα αδιέξοδα.

Καθιστά, δε, προφανές ότι οι «υπερσυντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης» όπως τους χαρακτηρίζουν πηγές του Μαξίμου, είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν την μπλόφα μέχρι τέλους. Oι ίδιες πηγές επιμένουν ότι στο τέλος θα επικρατήσει «η Ευρώπη που έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει» - εν ολίγοις, ότι η μπλόφα θα τελειώσει όταν θα τελειώσουν πραγματικά και τα ταμειακά αποθέματα της Αθήνας και το οποιοδήποτε περαιτέρω ρίσκο θα απειλεί να φέρει την «διεθνή κόλαση» που περιέγραψε στην χθεσινή του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Το εάν οι προειδοποιήσεις Κρούγκμαν και η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς θα βρουν αντίκρυσμα θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Εως τότε, είναι βέβαιο πως οι «προαναγγελίες χρεοκοπίας» θα παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη και η ελληνική κυβέρνηση θα δίνει διπλή μάχη αντοχής - μάχη, κόντρα στην πιστωτική ασφυξία και την καταστροφολογία

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: