20.4.15

Δειλοί οι χρυσαυγίτες μπροστά στο κατηγορώ των δικαστών...


Aπό την Ερρικα Βαλλιάνου, για το tvxs.gr...
Δεν άντεξαν το εδώλιο. Ούτε τα μάτια των θυμάτων τους, ούτε το...
κατηγορώ των δικαστών. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, παρά τα όσα κατά καιρούς στη Βουλή διαβεβαίωναν ότι «περιμένουν την ώρα της κρίσης και τότε θ' αποδειχθεί η σκευωρία σε βάρος τους και έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη» ήταν για μια ακόμη φορά ανακόλουθοι.


Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο υπαρχηγός Χρ.Παππάς, που πρόσφατα αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, προτίμησαν...τους περιοριστικούς όρους και έστειλαν τους δικηγόρους τους στο Κορυδαλλό, να τους εκπροσωπήσουν.

Την εξαίρεση έκανε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, πρώην αλλά και νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής, που στην ερώτησή μου αν διαφοροποιήθηκε, απάντησε ότι δεν υπήρχε γραμμή από τον αρχηγό και ότι «ο καθένας έπραξε κατά συνείδηση. Προσήλθε στο δικαστήριο και αυτό θα συνεχίζει να κάνει, εφ' όσον του το επιτρέπουν τα βουλευτικά του καθήκοντα».

«Δεν αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους» δήλωσε λίγη ώρα αργότερα ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης.

Την φυλακή επίσης προτίμησαν από το δικαστήριο οι ακόμη προφυλακισμένοι Ηλίας Κασιδιάρης, Γ.,Γερμενής και Ν.Μίχος.

Αντίθετα, στο εδώλιο βρέθηκαν οι πρώην βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Πολύβιος Ζησιμόπουλος, που ωστόσο έχουν διαχωρίσει πρόσφατα τη θέση τους, ενώ ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος διά πληρεξουσίου δικηγόρου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει. 

Με δυσκολία η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη μπόρεσε να ξεπεράσει τα πολλά τεχνικά και όχι μόνον προβλήματα για να κυλήσει η πρώτη μέρα, κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Αναγκάσθηκε να διακόψει για λίγο τη διαδικασία όταν συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της επεσήμανε ότι τόσο από τις αντίθετες διαδηλώσεις έξω από την αίθουσα κάποιοι μάρτυρες δεν μπορούν να μπουν στην αίθουσα, όσο και από την επίθεση που δέχθηκαν συγγενείς του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα ένας να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Παγωμένη η ατμόσφαιρα όταν οδηγήθηκε από τις φυλακές ο Γ.Ρουπακιάς, με το βλέμμα στο κενό. Στη στενή αίθουσα μπόρεσαν να… στριμώξουν την οδύνη τους οι γονείς του Παύλου Φύσσα, με περίσσεια αξιοπρέπεια.

Πάνω από 130 οι μάρτυρες, πέντε από αυτούς προστατευόμενοι, που απάντησαν «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης από τη ΓΑΔΑ * (ευτυχώς δεν είχαμε την αστοχία να εκφωνηθούν τα ονόματά τους, όπως έγινε με τη δίκη της 17 Νοέμβρη). 

Με σεβασμό στο δικαστήριο περίμεναν και οι μάρτυρες αλλοδαποί, κυριολεκτικά, μάρτυρες-θύματα χρυσαυγιτών που συνεννοούντο με την διερμηνέα τους .

Μεγάλο το ενδιαφέρον από ξένους δημοσιογράφους και συνεργεία, που ωστόσο δοκίμασαν τις τεχνικές ελλείψεις σε ίντερνετ και τηλέφωνα.

Η εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμη αίθουσα στο Εφετείο της Αθήνας. Σίγουρα όμως το ενδιαφέρον και των ξένων συναδέλφων είναι ότι περιμένουν μια δικαστική απόφαση-σταθμό, για το αν θα μπορέσει να δώσει τέλος σε μια εγκληματική οργάνωση, που έστω με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως λέει και το παραπεμπτικό βούλευμα, μπόρεσε να υποκλέψει την ψήφο Ελλήνων ψηφοφόρων και να παρουσιάζεται σήμερα τρίτο κόμμα.

Η πρόεδρος δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην αναγνώριση παράστασης Πολιτικής Αγωγής, κάτι που θα γίνει στις 7 Μαΐου στην επόμενη δικάσιμο, επειδή ένας από τους κατηγορούμενους ο κ.Παπαβασιλείου, με κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο. Έτσι το δικαστήριο θα ορίσει έναν δικηγόρο εξ επαγγέλματος και θα προχωρήσει η διαδικασία.

Από τους μάρτυρες κατηγορητηρίου ξεχώρισαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης, ο βουλευτής στο Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: