9.4.15

Συνεργασία - μήνυμα...

Τσίπρας και Πούτιν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στα προ εμπάργκο επίπεδα.


Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για...
"άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις" δίνοντας το στίγμα της επανεκκίνησης των διακρατικών σχέσεων μετά το πάγωμα των τελευταίων ετών.

Τσίπρας και Πούτιν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στα προ εμπάργκο επίπεδα. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς ενέργειας προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης. Εκφράστηκε η κοινή θέση στην υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ για το Ουκρανικό, που μπορεί να ανοίξει παράθυρο για την εξομάλυνση των ευρωρωσικών σχέσεων.

Η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων που έχουν πληγεί από το εμπάργκο σημαίνει ότι οι δύο χώρες, σε πνεύμα συνεργασίας, αποφάσισαν να αναζητήσουν τρόπους υπέρβασης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Το θέμα αυτό, που αφορά άμεσα τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή Αθήνα και Μόσχα επεξεργάζονται τρόπους που θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν πλήξει τους Έλληνες παραγωγούς. Σύντομα αναμένονται εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Κεντρικό θέμα της επανεκκίνησης των σχέσεων αποτελούν ασφαλώς η ενεργειακή ατζέντα και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις, με τον πρόεδρο Πούτιν να αφήνει ανοικτό το θέμα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών. Ο ελληνικός αγωγός, που θα ξεκινήσει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα κατευθυνθεί προς την κεντρική Ευρώπη, θα αποτελεί τμήμα του εναλλακτικού Νότιου Διαδρόμου, για τον οποίο εξεδόθη ήδη κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Τουρκίας, FYROM, Σερβίας και Ουγγαρίας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και στην επάρκειά της σε φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές, που θα τονώσει και την ανάπτυξη μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην εξομάλυνση και την αναβάθμιση των διακρατικών σχέσεων με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν. Είναι, όμως, αξιοπερίεργο το ότι από Γερμανούς πολιτικούς παράγοντες και μέσα ενημέρωσης εκφράζονται νουθεσίες προς την Ελλάδα για τη στάση της, ενώ το Βερολίνο έχει συνάψει ήδη ενεργειακές συμφωνίες μεγάλης κλίμακας με τη Μόσχα.

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η Αθήνα έχει εκφράσει τη διαφωνία της στην κλιμάκωση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και τάσσεται με επιμονή υπέρ της εξομάλυνσης των ευρωρωσικών σχέσεων μέσω και της υλοποίησης της συμφωνίας του Μινσκ για το Ουκρανικό, που αποτελεί "κλειδί" για να ξεπεραστεί ο φαύλος κύκλος της ψυχροπολεμικής λογικής.

Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο της γέφυρας Ε.Ε. - Ρωσίας...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: