22.4.15

Η Ε.Ε. θα κάνει νέο πόλεμο;...

Θα περίμενε κανείς ότι οι επίτροποι Φ. Μογκερίνι και Δημ. Αβραμόπουλος, που εισηγήθηκαν στο συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε. τα δέκα μέτρα για το μεταναστευτικό, θα έδιναν εξηγήσεις για το σχέδιο επιθέσεων σε...
σκάφη δουλεμπόρων. Επίσης, οφείλουν εξηγήσεις οι συμμετέχοντες υπουργοί, αφού το σχέδιο έγινε ομόφωνα δεκτό επί της αρχής.

Η Ε.Ε., λοιπόν, σύμφωνα με το σχέδιο Μογκερίνι - Αβραμόπουλου, θα αναλάβει δράση για τον εντοπισμό και την καταστροφή σκαφών των μεταφορέων, και -όπως είπε ο Ελληνας επίτροπος- πρόκειται για «μία πολιτική και στρατιωτική αποστολή». Τι σημαίνει «πολιτική και στρατιωτική αποστολή»; Ποιες δυνάμεις θα την εκτελέσουν, με διαταγή τίνος και με ποια πολιτική ομπρέλα;

Ας υποθέσουμε ότι το Λιμενικό της Ιταλίας έχει εντοπίσει τα δουλεμπορικά που κάνουν το δρομολόγιο Τρίπολη – Λαμπεντούζα, παίρνει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., έχει την κάλυψη της Frontex και σε ένα βράδυ οι ιταλικές ειδικές δυνάμεις βυθίζουν όσα πλοία βρουν δεμένα στα λιμάνια της Λιβύης. Για τα υπόλοιπα, ενδεχομένως οι επιχειρήσεις να γίνουν μεσοπέλαγα. Το σχέδιο είναι παράλογο, μπορεί να προκαλέσει νέες εκατόμβες αθώων, αλλά δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο στρατιωτικών αντιδράσεων, η Λιβύη έχει καμιά δεκαπενταριά κυβερνήσεις, διπλάσιους στρατούς που αντιμάχονται και άντε να θέσει θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την Ελλάδα τι θα γίνει, στο πλαίσιο του σχεδίου Μογκερίνι - Αβραμόπουλου; Θα στείλουμε το Λιμενικό στη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό και η Κύπρος στην Αττάλεια; Και τι θα κάνουν, θα βυθίσουν μήπως όλες τις φουσκωτές βάρκες και τις υποτυπώδεις σχεδίες που θα βρουν δεμένες στα λιμάνια; Το σχέδιο αυτό, δυστυχώς, είναι η βάση συζήτησης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στα άλλα εννέα σημεία, είναι το ίδιο παράλογα. Απλώς λιγότερο προκλητικά και επικίνδυνα. Δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και από πάνω προσθέτουν νέα προβλήματα, τόσο στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις γειτονικές χώρες όσο και μέσα στην ίδια την Ε.Ε.

Μέχρι τώρα είχαμε την εντύπωση ότι οι χώρες του Βορρά έχουν επαναπαυτεί στο γεγονός ότι το πρόβλημα σηκώνουν οι χώρες του Νότου, με μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος για τις τελευταίες και τεράστιες συνέπειες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Είχαμε λοιπόν ένα μείζον θέμα ανθρωπιστικών αρχών και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τώρα έχουμε και θέμα διεθνών σχέσεων.

Μπάμπης Αγρολάμπος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: