22.4.15

Κερέ (ΕΚΤ): Αποκλειστική ευθύνη της Αθήνας η συμφωνία...

Κερέ (ΕΚΤ): Αποκλειστική ευθύνη της Αθήνας η συμφωνία
Είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, διαμηνύει ο Μπενουά Κερέ, Γάλλος οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Παράλληλα, ο Κερέ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να...
αναλάβει άμεσα αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης, που όπως λέει χαρακτηριστικά είναι «σαφώς μη βιώσιμη». 

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις», σημείωσε και εξήγησε ότι ««αν η ελληνική κυβέρνηση αθετούσε την αποπληρωμή του χρέους της, θα περιοριζόταν η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τον ελληνικό λαό».

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, ο Γάλλος αναφέρει ότι έχει επιτελέσει το ρόλο της στο ακέραιο «για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και του ρόλου του να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία». «Είμαστε η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο το ρόλο μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και προσθέτει πως «οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες». «Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα», κατέληξε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο κύριος Κερέ είναι κατηγορηματικός: «Ενα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ' ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης», ενώ η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, τονίζει, «κατέστησε σαφές ότι μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει την μεταβίβαση των κερδών από το πρόγραμμα SMP».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: