20.4.15

Η «Αριστερή Ενότητα» δεν παρέμεινε ενωμένη...


Νέο εσωκομματικό τοπίο διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου, καθώς η μεγαλύτερη τάση του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αριστερή Ενότητα», εμφανίζεται πλέον...
διασπασμένη. Το γεγονός αυτό επικυρώνεται από τη δημοσιοποίηση χθες των συμπερασμάτων της «Ενωτικής Κίνησης» από την «κλειστή» σύσκεψη που πραγματοποίησε προ δύο εβδομάδων (5/4/2015) στο Σινέ Κεραμεικός.

«Η ανάγκη να αναβαθμίσουμε την πολιτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα απλό οργανωτικό πρόβλημα, αποτελεί κορυφαία ιδεολογική και πολιτική διαδικασία», λένε στο κείμενό τους οι ιθύνοντες της ομάδας, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων από την Πολιτική Γραμματεία οι Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς και από την Κεντρική Επιτροπή οι Στέλιος Παππάς και Κώστας Πουλάκης. Σημειώνουν δε ότι «ζητούμενο σήμερα δεν είναι να συγκροτήσουμε άλλη μια τάση στα “αριστερά” ή “δεξιά” του κόμματος, αλλά να προσδιορίσουμε και να αξιοποιήσουμε τους ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους που μας έφεραν ώς εδώ». Η «Ενωτική Κίνηση», γνωστή παλαιότερα και ως «Δεξιά Αρ.Εν.», καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι η «επιλογή μας να μπλοκάρουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» αποτέλεσε «κορυφαία πολιτική επιλογή».

Η «Κίνηση 53+»

Την ώρα που η «Ενωτική Κίνηση» καλούσε (ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής) σε συμπόρευση την «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου), διαφορετική τακτική ακολουθούσε η έτερη «Κίνηση 53+», που διοργάνωσε την Παρασκευή ανοιχτή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του «9,84». Η συγκεκριμένη ομάδα συναπαρτίζεται από στελέχη που τοποθετούνται στα «αριστερά» της «Αριστερής Ενότητας» και την ΑΝΑΣΑ.

«“Ασφάλεια” της κυβέρνησης είναι ο “όλος ΣΥΡΙΖΑ”, το κόμμα, τα μέλη και οι οργανώσεις του», καθώς μπορούν «να την προστατεύσουν από το κάθε λάθος», επισήμανε στην εισήγησή του ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Π.Γ., προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να νομοθετούμε χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία, τους φορείς της, αλλά και με τους θεσμούς του κόμματος». Αναφορικά δε με τη σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ, Ελενα Παναρίτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, και την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για ΠτΔ, σημείωσε ότι πρόκειται για ατυχή και αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες προσπάθεια οικοδόμησης κοινωνικής συμμαχίας.

Πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αναφέρθηκε στα της διαπραγμάτευσης (βλέπε σελ. 3), ο Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της Κ.Ο., σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο προσωπικών στρατηγικών», καθώς «υπάρχει και το ήθος της Αριστεράς, της χρωστάμε, δεν μας χρωστάει».

Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν πάντως ουκ ολίγες αντιδράσεις για τον τρόπο που επελέγη να λήξει η κατάληψη της Πρυτανείας. Μετά τον Χρήστο Μαντά και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στον Γιάννη Πανούση, λέγοντας ότι αποτελεί άσχημη επιλογή, καθώς «ο δημόσιος λόγος του εκθέτει και η πρακτική του προσβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Βλέπει ευθύνες

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία «ξεκάθαρα ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου». «Υπάρχουν ευθύνες και στην, πολυπληθή πλέον, Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην πω και στην κυβέρνηση την ίδια», είπε ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι «οι αρχές της δημοκρατίας δεν μπορούν να είναι "α λα καρτ", ανάλογα με το ποιος κυβερνά».

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τσίπρας και Πανούσης είχαν συμφωνήσει την προηγούμενη εβδομάδα να συναντηθούν, ενώ πλέον το «βάρος» πέφτει περισσότερο στα ζητήματα των αυξημένων προσφυγικών ροών. Ούτως ή άλλως πάντως η επίσκεψη στην Κατεχάκη δείχνει ότι υπάρχει επιθυμία για καλύτερο κλίμα ανάμεσα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Πανούση.

Νίκος Σβέρκος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: