5.4.15

Εβδομάδα κρίσιμων επαφών...


Με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί το βράδυ, στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν μια άτυπη συζήτηση του...
μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, o κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νέιθαν Σιτς, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές.

Αργότερα, ο Έλληνας υπουργός θα έχει τετ α τετ με την σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας, Κάρολιν Ατκινσον.

Euro Working Group την Μ. Τετάρτη με το μυαλό στο Eurogroup

Πάντως, οι αποφάσεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση αναμένεται να ληφθούν στο τακτικό Eurogroup, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου.

Η κυβέρνηση δεν προκρίνει τη λύση μίας έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αμέσως μετά το Euro Working Group που συγκαλείται στις 8 και 9 Απριλίου. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Μεγάλη Πέμπτη είναι ημερομηνία «ορόσημο» για τη διαπραγμάτευση και να ρισκάρει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εκεί συμφωνία.

Διαβεβαιώσεις για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Εξάλλου, ο Δημήτρης Μάρδας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα». 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις στο εσωτερικό 

Την ίδια ώρα, την αναζήτηση λαϊκής εντολής σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους πρότεινε ο Κώστας Χρυσόγονος.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει στη συνέχεια να έρθει στα συλλογικά όργανα, παραδείγματος χάρη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είμαστε ικανοποιημένοι το φέρνουμε στη Βουλή, αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι το πηγαίνουμε στον λαό. Αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα έκανε πρόσφατα εκλογές. Έχει ισχυρό πρωθυπουργό, με σαφή εντολή: “Έντιμο συμβιβασμό” τον Απρίλιο και νέο σχέδιο ανάπτυξης με δικαιοσύνη», ανέφερε, λίγη ώρα αργότερα, στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Στο μεταξύ, στις 8 και 9 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Μόσχα, έπειτα από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Ντ. Μεντβέντεφ, διαμηνύει η Αθήνα, θα περιλαμβάνουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για ζητήματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, ενέργειας, τουρισμού και μορφωτικής - πολιτιστικής συνεργασίας, εν όψει και των εκδηλώσεων του αμοιβαίου Αφιερωματικού Έτους 2016 Ελλάδας- Ρωσίας.

Συγχρόνως, οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: