2.4.15

Το παρασκήνιο της μεταφοράς Πανούση… υπό τον Παρασκευόπουλο...


Στο υπουργείο Δικαιοσύνης περνά το χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, και αφού προηγήθηκε...
σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, Εσωτερικών Νίκο Βούτση, Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. 

Με τις καταλήψεις δημόσιων χώρων από αντιεξουσιαστές τον τελευταίο καιρό και την εισβολή τους στον προαύλιο χώρο της Βουλής χθες, οι συνειρμοί υπήρξαν αβίαστοι, με πολλούς να μιλούν για αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. 

Μητρόπουλος: Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί

Από την κυβέρνηση, ωστόσο, διαψεύδεται οποιαδήποτε τέτοια «κόντρα», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να μιλά για απόφαση μεταφοράς του χαρτοφυλακίου του δεύτερου στο υπουργείο Δικαιοσύνης για καθαρά λειτουργικούς λόγους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, για ομόφωνη απόφαση των εμπλεκομένων υπουργών μιλά στο real.gr εις εξ αυτών, διευκρινίζοντας μάλιστα πως οι σχετικές σκέψεις υπάρχουν εδώ και έναν μήνα. 

«Είχαμε έκτοτε εκτιμήσει ότι δεν ‘κολλάει’ το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπου εντάσσονται τα χαρτοφυλάκια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το στρατιωτικής δομής χαρτοφυλάκιο Προστασίας του Πολίτη», λέει, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν κοινά οργανογράμματα. 

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές διασαφηνίζουν ότι ο Γιάννης Πανούσης παραμένει Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και ήδη ξεκινά η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του οποίου προΐσταται ο Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Προαναγγέλλουν, μάλιστα, την έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος και την ορκωμοσία εκ νέου του κ. Πανούση, ακριβώς όπως είχε συμβεί προ ημερών με τον Δημήτρη Στρατούλη που μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας. 

Μπλέξαν τις γραμμές τους

Στο μεταξύ, αλαλούμ μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Προέδρου της Βουλής προκάλεσε η χθεσινή εισβολή μερίδας αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. 

Την κίνησή τους καταδίκασε άμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κάνοντας λόγο για «προκλητική και ακατανόητη» ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών «να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου». 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος, με την αναμόρφωση του τελευταίου να συζητείται στην προαναφερόμενη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες, και την αναγγελία νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές να ακολουθεί. 

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δική της ανακοίνωση, αρνήθηκε ότι υπήρξε εισβολή στη Βουλή. «Ουδεμία ‘εισβολή σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις», σημείωσε, στέλνοντας σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. 

Νωρίτερα, μάλιστα, στην πρώτη της αντίδραση όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν την ανησυχεί το περιστατικό, αναρωτήθηκε αν εκείνοι είναι αναστατωμένοι «επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν»… 

Περιγράφοντας μάλιστα τα περιστατικά, σε απάντηση της ‘διαστρέβλωσης της πραγματικότητας’ - όπως καταγγέλλει - από μερίδα των ΜΜΕ, η πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για είσοδο στον προαύλιο χώρο της Βουλής περίπου 15 πολιτών, με εμφανή χαρακτηριστικά, προκειμένου να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές τύπου Γ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους που πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας με ειρηνικό τρόπο. 

Μίλησε ακόμα για διαμαρτυρία που εντάσσεται στο αντίστοιχο συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών και για οικειοθελή έξοδό τους από τον προαύλιο χώρο αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής. 

Μεταξύ άλλων μάλιστα, διαβεβαίωσε τους ‘ανησυχούντες’ ότι «τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, για να βρει τελικά… κάλυψη από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, που απέρριπταν το βράδυ τις ερμηνείες περί ‘κόντρας’ μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: