16.4.15

Ανυποχώρητη παρά τις πιέσεις η κυβέρνηση...

Σθεναρή στάση είναι αποφασισμένη να κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στη θύελλα των πιέσεων που δέχεται για να υποχωρήσει και να...
αποδεχτεί μια συμφωνία, η οποία εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες μέρες μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που επαναφέρουν το ενδεχόμενο Grexit, αλλά και δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης που δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου και ότι η διαπραγμάτευση δεν προχωράει.

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει τις πιέσεις αυτές «επικοινωνιακές» υπαινισσόμενο στην ουσία ότι οι Ευρωπαίοι «μπλοφάρουν», ενώ τις αποδίδει στη βούληση των εταίρων να επιβάλλουν στην κυβέρνηση μνημονιακά και υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, τις ομαδικές απολύσεις, κ.λπ. 

Οι πιέσεις αυτές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκδηλώνονται και στις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια, όπου οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης. 

Αβεβαιότητα επικρατεί πάντως στην κυβέρνηση και ως προς την καταληκτική ημερομηνία της διαπραγμάτευσης, καθώς η επίτευξη μιας συμφωνίας στις 24 Απριλίου δείχνει να απομακρύνεται στον ορίζοντα. Κυβερνητικές πηγές πάντως εκτιμούν ότι μια λύση ως το τέλος του μήνα είναι εφικτή.

Παρά τις πιέσεις και το οξύτατο πλέον πρόβλημα ρευστότητας, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει τις "κόκκινες γραμμές" της, δηλαδή δεν θα αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, μειώσεις συντάξεων και ομαδικές απολύσεις. 

Το Μαξίμου τονίζει ότι αυτή είναι η λαϊκή εντολή, επισημαίνοντας ότι τις «κόκκινες γραμμές», τις έθεσε το εκλογικό σώμα στις 25 Ιανουαρίου. 

Κυβερνητικές πηγές αντικρούουν με σκληρό τρόπο και τα επιχειρήματα των δανειστών, ότι η χώρα δεν έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις: «Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!», επισημαίνουν. 

Η κυβέρνηση αποδίδει τον ορυμαγδό των τελευταίων ημερών και ωρών στις πρωτοβουλίες υπερσυντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και εξωτερικό που αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. 

Όπως επισημαίνει, το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τέλος κατηγορεί τους δανειστές, ότι η πολιτική τους οδηγεί σε αδιέξοδο.

Παρά την εμφανή διάθεση να σηκώσει το γάντι πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, καθώς εκτιμά ότι στο τέλος οι δανειστές θα φοβηθούν τη ρήξη και θα υποχωρήσουν. 

Αυτό τόνισε άλλωστε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλ. Φλαμπουράρης: «Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα τους στοιχίσει πολλά. Το θέμα είναι να συμφωνήσουμε, και όχι αν η συμφωνία θα πάει μια εβδομάδα πίσω», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: