2.4.15

Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψω αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά...

Βαρουφάκης: Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επιστρέψει
Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επιστρέψει...
«Δεσμεύομαι προσωπικά να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», δηλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην Βουλή αν και παραδέχθηκε πως...
οι δανειστές «πιέζουν ασφυκτικά».
«Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει μεγάλο αγώνα υπό δύσκολες συνθήκες και πιστεύω ότι θα πετύχει ο αγώνας να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, «δεσμεύομαι προσωπικά να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ , αλλά οι «διαλυμένες υπηρεσίες που δεν μπορούν να εισπράξουν όσα πρέπει να εισπραχθούν». Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Μυκόνου λέγοντας «πέρυσι ο τουρισμός στην Μύκονο διπλασιάστηκε αλλά τα έσοδα μειώθηκαν. Αυτός είναι λόγος να ντρεπόμαστε».

Υποστήριξε ότι η λύση είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές για να «πληρώσουν όσοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν» και για να συγκροτηθούν σταθερές και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

«Στο Brussels Group πασχίζουμε να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα αλλά αντιμετωπίζουμε τον τοίχο ιδεολογήματος που λέει να αυξήσετε το ΦΠΑ νησιά. Εμείς τους λέμε όχι… Προσωπικά δεσμεύομαι ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Τέλος, υποσχέθηκε να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά σημειώνοντας ότι «η έκτακτη εισφορά εισήχθη το 2011 από τον κ. Βενιζέλο και χαρακτηρίστηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης και εξευτελίστηκε η έννοια της αλληλεγγύης» ενώ πρόσθεσε ότι «όταν λήξει η διαπραγμάτευση θα πάμε σε εκπόνηση ολοκληρωμένου και σταθερού φορολογικού συστήματος, προοδευτικού και αλληλέγγυου».

Για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ


«Η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλους, ιδίως εκείνους που επλήγησαν περισσότερο φορολογούμενοι –αν είναι δυνατόν σε μια πολιτισμένη χώρα- από το πρώτο ευρώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως σημείωσε, «η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή και νομίζω ότι και εσείς που την εισάγατε και την ψηφίσατε -γιατί έγινε επί ημερών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- δεν νιώθατε καλά την στιγμή που το κάνατε και δεν το λέω ειρωνικά αυτό».

«Τώρα ξάφνου βιάζεστε να επανέλθει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ…», σημείωσε ακόμη για να προσθέσει: «Εμείς όμως κύριε Κεγκέρογλου βιαζόμαστε πραγματικά και σας διαβεβαιώ ότι ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις-οι οποίες δεν θα γινόντουσαν ποτέ αν είχαμε προσυπογράψει το e-mail Χαρδούβελη». 

Όπως διαβεβαίωσε, «θα επιστρέψει το αφορολόγητο», διευκρινίζοντας παράλληλα πως θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015.

«Αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό θα πράξουμε», τόνισε.


Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη: «Θεωρώ ότι οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται στην ώρα τους», διαβεβαιώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών - παρά τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν οι δανειστές, επιβάλλοντας μας πολιτικές που ούτε εσείς θέλετε να επιβληθούν-, βελτιστοποιούμε τον τρόπο διαχείρισης των δημοσιονομικών και των φορολογικών ζητημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: