27.4.15

Παυλόπουλος προς ΕΕ: Πάρτε πολιτικές αποφάσεις...

«Σε ορισμένα θέματα, η Ευρώπη θα πρέπει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες» τονίζει σε συνέντευξη - παρέμβαση στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο Προκόπης Παυλόπουλος.
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει...
ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θέλει να μείνει ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και διαβεβαιώνει ότι η χώρα σκοπεύει να αποπληρώσει «μέχρι το τελευταίο σεντ το χρέος της». Υπογραμμίζει επιπλέον τη σημασία του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την «σταδιακή μείωση των χρεών μας». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι σήμερα «λαμβάνονται όλο και περισσότερες αποφάσεις από τεχνοκράτες αντί για πολιτικούς». Υπενθυμίζει ότι για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ ρόλο έπαιξαν η απόφαση του Χέλμουτ Σμιτ και του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν «παρά τις επιφυλάξεις της Κομισιόν» τόνισε.

«Πιστεύω πως η Ευρώπη θα έπρεπε σε ορισμένα ζητήματα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να παρακάμπτει τους τεχνοκράτες, όταν η άποψη των δε αντιφάσκει με τους μεγάλους μακρόπνοους στόχους της ΕΕ» υποστήριξε ο Πρόεδρος. Στη συνέχεια χαρακτήρισε «αδιανόητο» το να βρεθεί η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη ή την Ευρωζώνη σημειώνοντας ότι η χώρα «πάλεψε πολύ τη δεκαετία του '70 να γίνει τμήμα της Ευρώπης». 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ασκεί κριτική στο πρόγραμμα λιτότητας - και σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού και οι άλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά. Τονίζει ότι μέρος των μέτρων που έχουν επιβληθεί δεν καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σημειώνει ότι αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος.  

Τέλος αναφέρεται στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τονίζει ότι οι αναφορές του Γκάουκ στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν σημαντικές αλλά υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν νομική βάση και «έχουμε το δικαίωμα να τις επιδιώξουμε την ικανοποίησή τους διά της νομικής οδού». 

«Πρέπει να βρεθεί ένα «χώρος» που θα γίνει αυτή η συζήτηση με τη Γερμανία» σημειώνει ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέροντας ως παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Έτσι λύνουν ο πολιτισμένες χώρες τις διαφορές τους» προσθέτει. Τέλος αναφέρει ότι σκοπεύει να επισκεφτεί το Βερολίνο σύντομα για να μιλήσει ανοιχτά με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόακιμ Γκάουκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: