23.4.15

Μια προσαγωγή με ισχυρό συμβολισμό...

O Λεωνίδας Μπόμπολας
Πολιτικό «ζουμί» αποκτά η χθεσινή φορολογική περιπέτεια του επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, που φαίνεται ότι συνδέεται με...
πιέσεις της γερμανικής πλευράς για ξεκαθάρισμα με τα πανίσχυρα «παλιά τζάκια» της χώρας μας, όπως είχε εκφραστεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού «Stern». Ολα δείχνουν ότι δεν θα είναι το μόνο ηχηρό όνομα που θα πιάσει η τσιμπίδα των οικονομικών αρχών. Κύκλοι της κυβέρνησης εξηγούν στην «Εφ.Συν.» πως το προσεχές διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν εξίσου μεγάλα ονόματα που θα αποφέρουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά.

Ζεστό χρήμα

Δεν είναι μόνο το ζεστό χρήμα του 1,86 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η κυβέρνηση από τις οφειλές Μπόμπολα όσο το ηχηρό πολιτικό μήνυμα που στέλνει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Μια μέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία η γερμανική πλευρά αναμένεται να ζητήσει «έκθεση προόδου», η χθεσινή υπόθεση Μπόμπολα δίνει στην κυβέρνηση ένα ακόμα επιχείρημα για τις ελληνικές προθέσεις εν όψει της επικείμενης πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα, την ώρα που πέφτουν οι τόνοι των δημάρχων για τα ταμειακά διαθέσιμα, η συγκεκριμένη υπόθεση λειτουργεί στο επικοινωνιακό επίπεδο καθώς φαίνεται να ενισχύει εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες, που κλονίστηκε από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Αν μας δοθεί λίγος χρόνος, αυτή η χώρα στον τομέα της διαφθοράς θα είναι άλλη χώρα και θα μου το θυμηθείτε» είχε επισημάνει πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης. Ο ίδιος έχει στείλει σε εφορίες και ΣΔΟΕ πάνω από 5.500 υποθέσεις που ελέγχονται για μεγάλη φοροδιαφυγή, από τις οποίες έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2012 το γερμανικό περιοδικό «Stern» φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυρίων». Από τη λίστα των εκατομμυριούχων δεν θα μπορούσε να λείπει η πανίσχυρη οικογένεια Μπόμπολα.

Εχει ενδιαφέρον ότι μια ημέρα πριν ο οίκος Standard and Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της «Ελλάκτωρ» από Β+ σε Β. Πρόκειται για το κατασκευαστικό σκέλος του ομίλου που ίδρυσε ο Γιώργος Μπόμπολας, ο οποίος δραστηριοποιείται και στα μέσα ενημέρωσης («Εθνος», «Ημερησία», MEGA κ.λπ.). Με το χθεσινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου η μετοχή της εταιρείας έκανε αρνητική βουτιά στο 15%, αλλά μετά τη διευθέτηση της εκκρεμότητας έκλεισε με κέρδη 2% και μεγάλο όγκο συναλλαγών που έφεραν έσοδα της τάξης του ενός εκατ. ευρώ.

Κι αυτός τη δική του

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα, ο ίδιος ο Λεωνίδας Μπόμπολας υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τις αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης για «διευθέτηση υπόθεσης φορολογικής φύσης». Ενημερώνει ότι «η υπόθεση ήδη αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών, μετά την οριστική διοικητική επίλυσή της» και καταλήγει: «Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται δεν ευσταθεί».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με συνεργάτη του, ο οποίος μάς είπε ότι είχε ενημερωθεί στις 30 Μαρτίου για οφειλή 1,86 εκατ. ευρώ για ποσά που αναγράφονται στη λίστα Λαγκάρντ και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Είχε κληθεί να καταβάλει το ποσό στο τέλος Απριλίου. Χθες, που προσήλθε στην αρμόδια ΔΟΥ για εξόφληση της οφειλής, του γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει ένταλμα από άλλη υπηρεσία.

Στην «ομπρέλα» του ομίλου Μπόμπολα συγκεντρώνονται εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή προς τη διαχείριση απορριμμάτων και την ιδιωτικοποίηση των νερών. Τελευταία επιχειρεί είσοδο στον τομέα της παραγωγής ενέργειας. Ιδιαίτερη δυναμική αναπτύσσεται στον τομέα των λατομείων, όπου ο όμιλος ελέγχει το 60% των επιχειρήσεων της χώρας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις Σκουριές. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού, ο τριτότοκος γιος του Γ. Μπόμπολα δραστηριοποιείται από το 1988 στις κατασκευές και από το 1996 είναι διευθύνων σύμβουλος της«Ελλάκτωρ», αφήνοντας τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στον αδελφό του, Φώτη.

 Χαρά Τζαναβάρα, Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: