3.4.15

Υπογραφή διμερών συμφωνιών προαναγγέλλει το Κρεμλίνο...

Αναφορές στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου και στις 9 Μαΐου από το Κρεμλίνο: ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, προαναγγέλλει υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών. Την ...
ίδια ώρα, κριτική στο σχεδιαζόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα ασκεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ.
Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη Μόσχα και στις 8 Απριλίου και στις 9 Μαΐου, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Ντ. Πεσκόφ σημείωσε ότι από το Κρεμλίνο απεστάλη στον Έλληνα Πρωθυπουργό «ισχύουσα πρόσκληση» και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία διευθέτησης της ημερομηνίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο ηγετών.

«Όταν γίνεται συντονισμός των προγραμμάτων, τότε αδιαμφισβήτητα λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες των προσκεκλημένων. Εκφράστηκε η επιθυμία, (επιλέχθηκαν) βολικές ημερομηνίες, γι’ αυτό και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα γίνουν στις 8 Απριλίου», ανέφερε ο Ντ. Πεσκόφ.

Συνομιλίες εργασίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου διευκρίνισε ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα «θα είναι επίσκεψη εργασίας και (σ.σ. θα γίνουν) συνομιλίες εργασίας» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ντ. Πεσκόφ «στις 9 Μαΐου (σ.σ. προβλέπεται να διεξαχθεί) το τελετουργικό, αναμνηστικό μέρος, που είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Νίκης».

«Πρόκειται για διαφορετικές εκδηλώσεις», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, καθιστώντας σαφές ότι επιθυμία της Μόσχας θα ήταν να ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός και στις δύο υπάρχουσες προσκλήσεις.

Επενδύσεις, πολιτισμός και διεθνή

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι κατά τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Τσίπρα την 8η Απριλίου «σχεδιάζεται η συζήτηση ευρείας γκάμας ζητημάτων συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον εμπορικό-οικονομικό και τον επενδυτικό καθώς και τον ανθρωπιστικό-πολιτιστικό τομέα, αλλά και επίκαιρων διεθνών προβλημάτων».

Με το πέρας των συνομιλιών, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, «έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών».

Ο εορτασμός της 9ης Μαΐου

Σχολιάζοντας την προετοιμασία του εορτασμού της 9ης Μαΐου και το ζήτημα της άρνησης πολλών ξένων ηγετών να παρευρεθούν σε αυτόν, ο Ντ. Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα χαρεί να υποδεχθεί όλους, «όσοι επιθυμήσουν να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά της μνήμης της Νίκης και την κατανόηση της σημασίας μιας κοινής απόκρουσης των προκλήσεων και απειλών για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά παρόλα αυτά πρωτίστως πρόκειται για μια γιορτή για εμάς, είναι μια δική μας εορτή, γιατί είμαστε οι νικητές. Είναι μια γιορτή για τους βετεράνους μας, οι οποίοι νίκησαν εκείνον τον πόλεμο».

Χωρίς να επεκταθεί στο θέμα, ο Ντ. Πεσκόφ είπε ότι περί τα τέλη του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των ξένων ηγετών, οι οποίοι σχεδιάζουν και έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στον εορτασμό της Νίκης στη Μόσχα.


«Ο χρήσιμος ηλίθιος»

Επιφυλάξεις ως προς το ταξίδι του Α. Τσίπρα στη Μόσχα, εκφράζονται σε άρθρο της βρετανική εφημερίδα Gurdian: Ο κίνδυνος ενός ταξιδιού στη Μόσχα είναι ότι μπορεί να ληφθεί με την έννοια του «χρήσιμου ηλίθιου», αναφέρεται. Πρόκειται για έκφραση που συχνά αποδίδεται στον Λένιν και έχει να κάνει με άτομα που μετατρέπονται εργαλεία προπαγάνδας. Εν προκειμένω της Μόσχας, προστίθεται στο άρθρο.

Ο πλέον συγκολλητικός παράγοντας στη νέα σχέση Τσίπρα-Πούτιν, σύμφωνα με τον Guardian, είναι η Άνγκελα Μέρκελ και το γενικότερο αντι-γερμανικό κλίμα που υπάρχει στους λαούς των δύο χωρών.

Σε αυτό, αναφέρει το άρθρο, προστίθενται οι μνήνες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναβιώνουν στην Αθήνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει από το Βερολίνο τις πολεμικές αποζημιώσεις.

«Θα στοιχημάτιζα πως ο Τσίπρας θα ξαναπάει στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, για τον εορτασμό της 70ης επετείου από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Τη στιγμή που η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να μην παραστούν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», τονίζει η αρθρογράφος του Guardian.

Μόσχα ή Βρυξέλλες;

Το ερώτημα που αναφύεται, σύμφωνα με το άρθρο είναι το εξής: προτίθεται η Ελλάδα να προσφέρει τον εαυτό της στη Ρωσία; Η απάντηση που δίνει η βρετανική εφημερίδα είναι πως «πιθανώς, όχι».

Η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ, προστίθεται. «Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει τον εαυτό της ως χαλαρό κανόνι, αλλά θα ήθελε να φύγει από το ΝΑΤΟ και να μπει στη σφαίρα επιρροής του Πούτιν σαν άλλη Λευκορωσία;», επισημαίνεται στο άρθρο, που καταλήγει ως εξής:

«Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που μεταβαίνει στη Μόσχα μετά τη δολοφονία του Μπαρίς Νεμτσόφ. Επομένως αν μιλήσει για τη ρωσική αντιπολίτευση, θα κάνει ωραία έκπληξη, κερδίζοντας τη συμπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών».

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: