5.4.15

«Μεγάλο συνέδριο με ανοιχτές διαδικασίες», ζητεί ο Δένδιας...

Υπέρ της διεξαγωγής ενός εκτάκτου και ανοικτού συνεδρίου της ΝΔ, τάσσεται σε συνεντευξη του στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, ερωτηθείς για τα αίτια της εκλογικής ήττας του κόμματος, απάντησε:

"Την...
απάντηση στο ερώτημα αυτό επιμένω ότι οφείλει να τη δώσει ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα συγκληθεί εκτάκτως, ύστερα από ανοιχτές διαδικασίες, προκειμένου να εκφράσει την κοινωνική βάση της παράταξης. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε χάσει με τόσο μεγάλη διαφορά και μάλιστα από ένα “αντισυμβατικό” κόμμα (και όχι από ένα κόμμα εξουσίας) και να μη συζητούμε διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτή την ήττα. Σαφώς και έπαιξαν ρόλο τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία αναγκάστηκε να λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επίσης ο λαϊκισμός και οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν αυτά τα μοναδικά αίτια όμως. Μετά το τέλος του 2013 δείξαμε να μην έχουμε επαρκές αφήγημα για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, έγιναν λάθη που “πλήγωσαν” την κοινωνική βάση του κόμματος, όπως η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ενώ χάσαμε και τον μεσαίο χώρο, ο οποίος είναι ο χώρος συνάντησης των ιδεών και όχι απλώς η γραμμική μετεξέλιξη του παλαιού Κέντρου. Για όλα αυτά όμως δεν αρκεί ένα άρθρο ή μια συνέντευξη οποιουδήποτε στελέχους ούτε μια συνεδρίαση-εξπρές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή της Πολιτικής Επιτροπής. Εχω διατυπώσει την πρότασή μου για έκτακτο συνέδριο ελπίζοντας ότι η ηγεσία του κόμματος θα κατανοήσει τελικά τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη σύγκλησή του".

Για τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος σχολίασε ότι «δεν μπορείς να απευθύνεσαι στην ελληνική κοινωνία χωρίς να δείχνεις ότι έχεις κατανοήσει τα λάθη σου και ότι έχεις συζητήσει για αυτά. Οσο απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία αποκλειστικά με όρους “δικαίωσης” και δεν δείχνουμε ότι πραγματικά λάβαμε το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας, η προσπάθεια για επανάκαμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη» ενώ για το αν χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας σημείωσε:

«Ο κ. Σαμαράς προσέφερε στη χώρα, ειδικά το διάστημα 2012-13, όταν και αποφεύχθηκε η έξοδος από την ευρωζώνη και μπήκαν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, με την αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων. Οφείλουμε όλοι μας – και όχι μόνο όσοι προερχόμαστε από η ΝΔ – να αναγνωρίσουμε το σημαντικό έργο που παρήχθη. Αλλά θα πρέπει παράλληλα να αξιολογηθούν και τα όποια λάθη έγιναν, ιδίως το 2014, όπως για παράδειγμα, πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, οι επιλογές που έγιναν στην οικονομική και φορολογική πολιτική, ιδίως από τη στιγμή που αποχώρησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας. Το μέλλον είναι μία άλλη συζήτηση». 

Υποστηρίζει, ακόμα, ο κ. Δένδιας ότι η κοινωνία θα αποφασίσει αν ήρθε η ώρα για ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα. «Το αν ήρθε η ώρα για νέο κεντροδεξιό κόμμα δεν το αποφασίζω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Το αποφασίζει η ίδια η κοινωνία. Στην παρούσα συγκυρία δεν θεωρώ ότι η ΝΔ έκλεισε τον ιστορικό της κύκλο. Αλλά επαναλαμβάνω ότι τον τελευταίο λόγο σε αυτό τον έχουν οι πολίτες».

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Νέα Δημοκρατία να χάσει τον χώρο του Κέντρου και να αυτοπεριορισθεί στο δεξιό κομμάτι και μόνον του πολιτικού φάσματος, και μάλιστα στο άκρο του». 

Για το εάν είναι δελφίνος απάντησε: «Χαριτολογώντας, θα μπορούσα να πω, ανατρέχοντας στην ιστορική προέλευση του όρου, ότι επειδή δεν έχω “ευγενική” καταγωγή θα ήταν μάλλον άστοχο να με ονομάσει κανείς δελφίνο. Επί της ουσίας τώρα, οι πολίτες μάς κρίνουν όλους». Για το εάν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία είπε ότι για να απαντήσει «θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διευκρίνιση της φυσιογνωμίας του κόμματος».

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο ρήξης, ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων: «Πολύ φοβούμαι όμως ότι η κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε συμπληγάδες μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων τις οποίες μοίραζε αφειδώς και της ανάγκης επίδειξης μετεκλογικού ρεαλισμού, έχει εγκλωβιστεί σε δυσχερή θέση, με την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου να βρίσκεται ουσιαστικά σε στασιμότητα επί 40 και πλέον ημέρες. Δεν πρέπει όμως να έχουμε αυταπάτες για το τι θα σημαίνει μια ρήξη καθώς θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών όσο και για τη γεωπολιτική θέση της χώρας».

Και επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν πρέπει να ξεχνά όμως ότι την κυβέρνηση αυτή την ψήφισαν οι ψηφοφόροι της, οι περισσότεροι τουλάχιστον, για να διατηρήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και όχι για να την οδηγήσει στην έξοδο. Παράλληλα θα πρέπει να λάβει υπόψη του το προηγούμενο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ο οποίος απολάμβανε τη στήριξη μεγάλου τμήματος πολιτών, αλλά όταν συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα και κατέστησαν ορατές οι αδυναμίες της πολιτικής του, η κυβέρνησή του κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: