9.4.15

Ψύχραιμες φωνές για τις ρυθμίσεις στις φυλακές...



Αντα Ψαρρά

Μέσα στο πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται τις ημέρες αυτές από τα ΜΜΕ με κύρια αφορμή κάποιες ακραίες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας, ακούστηκαν χθες το πρωί στην επιτροπή της Βουλής οι ψύχραιμες φωνές των...
αρμόδιων φορέων που τοποθετήθηκαν πάνω στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εγινε προσπάθεια από αγορητές της Ν.Δ. να μεταφερθεί το κλίμα έντασης στην επιτροπή, αλλά τελικά οι τοποθετήσεις ήταν ουσιαστικές και μακριά από την «τηλεοπτική καταιγίδα».

Η πρόσκληση συγγενών της μιας μόνο πλευράς, όπως είναι οι συγγενείς θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες («Ως Εδώ»), σε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή παραμένει προβληματική μια και δεν υπάρχει συγγενής οποιουδήποτε δολοφονημένου ανθρώπου που να μη θέλει εύλογα τη μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία του δράστη. Επιστρατεύτηκε, δυστυχώς, σαν επιχείρημα ακόμα και το πένθος.

Οι δύο τροπολογίες

Τελικά, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Χ.Α. επιφυλάχτηκαν, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν επί της αρχής. Η συνέχεια την ερχόμενη Τρίτη, όπου φαίνεται πως θα απασχολήσουν έντονα το Σώμα και οι δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ («κουκουλονόμος» και λήψη DNA), για τις οποίες πήραμε μια γεύση στις τοποθετήσεις.

Η εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, διαπίστωσε το άδικο των παροδικών ρυθμίσεων αποσυμφόρησης για τους μελλοντικούς κρατούμενους, ενώ δεν θεώρησε αναγκαία την ύπαρξη φυλακών τύπου Γ΄: «Η επιλογή για το ποιος θα κρατείται σε αυτές δεν γίνεται από το δικαστήριο, αλλά από τρίτους φορείς, ενδεχομένως με αυθαίρετο τρόπο». Δήλωσε ότι η Ενωση δεν έχει λόγο να αντιταχθεί στην κατ’ οίκον έκτιση ποινής κρατουμένων με βαριά αναπηρία, αφού έχουν εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής τους, ενώ έκρινε θετικά τα μέτρα για τους ανηλίκους.

Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Κ. Τζαβέλλας, σε ηπιότερο τόνο από την ανακοίνωση του φορέα του, απάντησε ότι ο εγκλεισμός στις φυλακές τύπου Γ΄ δεν αποτελεί δεύτερη ποινή, εφόσον το δικαστήριο με βάση την κατηγορία επιβάλλει τον τρόπο έκτισης της ποινής. «Αν η πολιτεία τις καταργήσει, να προβλέψει τι θα γίνει με τις πτέρυγες ασφαλείας που ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα λειτουργήσουν», σημείωσε.

Οι φορείς, οι ανεξάρτητες αρχές, οι θεσμικοί εκπρόσωποι για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εκπρόσωποι των δικαιωμάτων κρατουμένων, οι επικεφαλής των φορέων απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ) και οι εκπρόσωποι φορέων ανηλίκων σε γενικές γραμμές χαιρέτισαν τις διατάξεις του νομοσχεδίου, με κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις.

Εξαιρετική βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Σπύρου Καρακίτσου: «Η Ομοσπονδία είναι ενάντια στη δημιουργία φυλακών Γ΄ τύπου. Γιατί να κρατούνται κρατούμενοι εκεί με βάση αυτό που κάνανε πριν 15-20 χρόνια; Η βία στις φυλακές, η εξαθλίωση, η εκμετάλλευση, το παρεμπόριο, πώς θα το ελέγξει η πολιτεία; Είναι ντροπή βαριά άρρωστοι και μη αυτοεξυπηρετούμενοι κρατούμενοι να θεωρούνται επικίνδυνοι για τέλεση εγκλημάτων. Μήπως δεν καταργήθηκε η θανατική ποινή; Να πείτε όλοι “ναι” στην κατ’ οίκον έκτιση της ποινής για τους βαριά ασθενείς».

ΣΥΡΙΖΑ: Η εισηγήτρια Β. Κατριβάνου αναφέρθηκε αναλυτικά στον απάνθρωπο και μη αναλογικό τρόπο έκτισης (διπλής) ποινής στις φυλακές τύπου Γ΄. «Η προηγούμενη κυβέρνηση αγνόησε όσους το επεσήμαναν, ποινικολόγους και εγκληματολόγους που στοιχειοθετούσαν την αντισυνταγματικότητα του νόμου, τους δικηγορικούς συλλόγους, ακόμα και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής». Σημείωσε τον απίστευτο αριθμό των 2.500 προφυλακισμένων και επισήμανε διεξοδικά την αναγκαιότητα των τροπολογιών για τον «κουκουλονόμο» και τη βίαιη λήψη και αυθαίρετη χρήση DNA.

Ν.Δ.: Ο εισηγητής Β. Κικίλιας επιστράτευσε το επιχείρημα της απώλειας ζωών, όπως του Μπακογιάννη και του Αξαρλιάν, υπαινίχθηκε τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαίτηση των αντιεξουσιαστών. Συμπλήρωσε ότι, όσο κι αν κάποιες διατάξεις εμφανίζουν θετικά σημεία, η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει και κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει τη διάταξη που θα επιτρέψει, όπως είπε, την αποφυλάκιση υπό όρους του Σ. Ξηρού.

Χρυσή Αυγή: Τάχθηκε κατά των φυλακών τύπου Γ΄, χαρακτηρίζοντάς τες μπλόφα. Καταφέρθηκε εναντίον των «λαθρομεταναστών» που γεμίζουν τις φυλακές και ανέφερε ότι τα κυκλώματα στη φυλακή δρούσαν επί Ν.Δ.

Ποτάμι: Σε τόνους πολύ αυστηρούς κινήθηκε η τοποθέτηση του Ι. Φωτήλα, που μίλησε για γενικευμένη ανασφάλεια και σοβαρά επεισόδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο. Διαφώνησε με τις βασικές διατάξεις, ακόμα και με την αλλαγή από τα 13 στα 15 έτη των ανηλίκων που δεν θα φυλακίζονται.

ΚΚΕ: Επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, παραμένοντας στις παρατηρήσεις του στην πρώτη συζήτηση.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Επιφυλάξεις μόνο με ορισμένα άρθρα διατύπωσαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. (όπως το 110 Α για την υπό όρους απόλυση) και σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από το κράτος δικαίου.

ΠΑΣΟΚ: «Η Ποινική Δικονομία προβλέπει τη διακοπή της ποινής εάν τα Δικαστήρια πειστούν για την αναγκαιότητα. Οι βουλευτές δεν είμαστε ούτε γιατροί ούτε δικαστές. Σε καμία περίπτωση το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν επιτρέπεται να νομοθετεί φωτογραφικά», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Κατηγόρησε για ιδεοληψία τον ΣΥΡΙΖΑ και έκρινε αποσπασματικό το νομοσχέδιο που καταργεί τις φυλακές τύπου Γ΄ ενώ δεν υπάρχουν άλλες πτέρυγες ασφαλείας.

Ν. Παρασκευόπουλος: «Στόχος είναι η διασφάλιση ενός ανθρώπινου προσώπου, χωρίς να υποσκάψει την ασφάλεια. Αν νομίζει κανείς ότι η σκληρότερη και μεγαλύτερη σε χρόνο ποινή αποτρέπει τον υποτροπιασμό κάνει σοβαρότατο λάθος», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Η κατάργηση των φυλακών Γ θα επιφέρει περισσότερη ασφάλεια, καθώς η φύλαξη όλων μαζί των επικίνδυνων συνεπάγεται μεγαλύτερους κινδύνους. Τα 15 χρόνια για τους ανήλικους ως όριο δεν μπορεί να μη γίνεται αποδεκτό» και ζήτησε να τιμωρούνται οι εγκληματίες και όχι οι ανήλικοι.

Εκλεισε λέγοντας: «Παρεξηγήθηκε μια φράση μου για τον διάλογο ακόμα και με τους κουκουλοφόρους, όσο κι αν προσπάθησα να εξηγήσω ότι αυτή η θέση υπηρετεί την ασφάλεια. Οταν αναγνωρίζεις προσωπικότητα σε έναν που φοράει κουκούλα, αναγνωρίζεις μαζί και την ευθύνη που έχει σε ό,τι κάνει».

Ο πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου διατύπωσε τις αντιρρήσεις του, ενώ θεώρησε παράδειγμα μιας όχι και τόσο άθλιας κατάστασης των φυλακών το γεγονός ότι ο ίδιος γνωρίζει πως κανένας αλλοδαπός κρατούμενος, ακόμα και Ευρωπαίος, δεν θέλει να εκτίσει την ποινή του στη χώρα του.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: