15.4.15

Παπανδρέου: Τώρα που φεύγει ο Βενιζέλος...

δέχομαι εισηγήσεις να ηγηθώ πρωτοβουλιών...

Μια συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΡΗΤΗ TV έρχεται να ανοίξει νέο πεδίο ζυμώσεων και προβληματισμών εντός και... πέριξ του ΠΑΣΟΚ, καθώς o...
πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών για την «επανένωση» της παράταξης.

Αναφερόμενος στα γεγονότα των Κανών, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι τότε «ο Βενιζέλος δεν με στήριξε» και «συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης», για να προσθέσει: «Σήμερα, με δεδομένη την αποχώρηση Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δέχομαι εισηγήσεις να ηγηθώ πρωτοβουλιών. Δεν είναι ευχάριστο ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού να είναι κατακερματισμένος. Θεωρώ ότι η επανενοποίηση είναι απαραίτητη. Δεν είναι θέμα όμως προσώπων. Είναι θέμα αρχών».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα «βάλει πλάτη στις διαπραγματεύσεις» με την Ευρώπη, αν και τόνισε ότι το 2010 ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν είχαν στηρίξει την «εθνική προσπάθεια». Ασκώντας έντονη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «πέταξε την μπάλα στην επόμενη κυβέρνηση με δύσκολους όρους» και κάλεσε τις μεγάλες παρατάξεις που πλέον όλες έχουν περάσει από τη διαχείριση της κρίσης, να σοβαρευτούν. «Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των απαιτήσεων", είπε. «Εμείς αυτό κάνουμε ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Βάζουμε πλάτη στη διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup με σοβαρή πρόταση, προκειμένου να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. «Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Να πει πως δε γίνεται να εφαρμόσει ακριβώς ή ένα πολύ μεγάλο μέρος των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα σενάρια περί Grexit που επανακυκλοφορούν, δημιουργώντας νέα προβλήματα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μόνο με τους εταίρους, αλλά και με τις αγορές. «Εγώ τσακώθηκα με τον Μπαρόζο, με τον Γιούνκερ. Δεν ήθελα κανένα μνημόνιο. Δεν ήθελα να ζητιανεύω στον Πούτιν, στους Κινέζους ή στους Σαουδάραβες να αγοράσουν ομόλογα. Είχα ζητήσει από τη Ρωσία να αγοράσει ομόλογα. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ο Μεντβέντεφ μου είπε τότε να πάω στο ΔΝΤ. Πολλοί εταίροι μου είπαν το ίδιο», είπε, τονίζοντας πως αν ο Ντράγκι που το 2012 καθησύχασε τις αγορές για την Πορτογαλία και την Ισπανία, το είχε κάνει για την Ελλάδα δεν θα μπαίναμε καν σε πρόγραμμα. «Αυτό είχα πει και στην Μέρκελ. Θέλω όχι λεφτά, αλλά δήλωση εμπιστοσύνης για τις αγορές. Δυστυχώς δεν έγινε», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ σε επίπεδο αυτοκριτικής είπε: «Κοιτάζοντας πίσω το λάθος μου ήταν ένα. Θεωρώ τώρα ότι τότε θα έπρεπε να είχα βρει τρόπο να γίνει το δημοψήφισμα. Αν είχε γίνει, θα είχαμε μία καθαρή εντολή από τον λαό να προχωρήσω σε σημαντικές θετικές τομές για την χώρα. Αυτό είχα προτείνει το 2011 στον Σαμαρά, να φτιάξουμε μαζί την Ελλάδα»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: