27.4.15

Δέκα προτάσεις από το Ποτάμι για την ΕΡΤ...

Δέκα τροποποιήσεις κατέθεσε Το Ποτάμι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που...
συζητήθηκε το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920».


Οι οκτώ απ’ αυτές επικεντρώνονται στο θέμα της ανεξαρτησίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και οι δύο στα ζητήματα βιωσιμότητας της νέας ΕΡΤ (από πλευράς οικονομικού κόστους, αριθμού κα ποιότητας προσωπικού κ.ο.κ.), καθώς και των ανεξάρτητων παραγωγών του οπτικοακουστικού χώρου. Η τελευταία (κατάργηση του πλαφόν 25%) έγινε αποδεκτή (με αναδιατύπωση) από τον Υπουργό. Για τις υπόλοιπες το λόγο θα έχει,  σήμερα και αύριο η Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθούν συνοπτικά οι δέκα τροποποιήσεις:

Άρθρο 6: Γενική Συνέλευση: “κατάργηση” υπουργού δημόσιας ρ.τ.

Είμαστε η μοναδική αναπτυγμένη χώρα που διαθέτει ανάλογη υπουργική αρμοδιότητα. Η ύπαρξή της και μόνο υποδηλώνει τη διάθεση αναπαραγωγής του «ομφάλιου λώρου». Επαρκούν οι εκπρόσωποι Υπουργείου Οικονομικών και Πολιτισμού, στο οποίο πρέπει να μεταφερθούν ο αρμοδιότητες εποπτείας των Μ.Μ.Ε. -δημοσίων και ιδιωτικών. Καταργείται η παρουσία του Υπουργού Επικρατείας με σχετικές αρμοδιότητες.

Προσθήκη άρθρου: Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας (Σ.Δ.Α.Π)

Το νομοσχέδιο αναθέτει το ρόλο που είχε το Εποπτικό Συμβούλιο στο ν. 4173 στον «εποπτεύοντα» Υπουργό, αφαιρώντας ακόμα και προσχήματα ανεξαρτησίας της νέας ΕΡΤ. Πρόκειται για οπισθοδρόμηση, με δεδομένο πως σε ελάχιστες αναπτυγμένες χώρες δεν υπάρχει διπολικό σχήμα διακυβέρνησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Σύμφωνα με την τροποποίηση, διατηρείται το “διπολικό σχήμα” αλλά με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το Εποπτικό που προέβλεπε ο νόμος 4173, οι οποίες –εκτός των άλλων- θα καθιστούν απλούστερες τις διαδικασίες. Η σημαντικότερη αφορά τον τρόπο επιλογής του. Η σχετική πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ θεωρήθηκε περίπλοκη και χρονοβόρα και μ’ αυτό το άλλοθι τροποποιήθηκε επί υπουργίας Βούλτεψη. Η τροποποίηση εκείνη καταγγέλθηκε από την EBU αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ πως διευκόλυνε τον κυβερνητικό έλεγχο. Τώρα ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά τον έλεγχο αυτό ακόμα πιο απόλυτο και ασφυκτικό.

Σύμφωνα με την τροποποίηση η επιλογή του ΣΔΑΠ γίνεται ως εξής: Την προκήρυξη κάνει το Δ.Σ. της ΕΡΤ. Οι υποψηφιότητες που υποβάλλονται δημοσιοποιούνται. Τις υποψηφιότητες σε πρώτο επίπεδο κρίνει πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από: 2 μέλη του ΕΣΡ, 1 μέλος του ΑΣΕΠ, 1 μέλος που υποδεικνύεται από τα πανεπιστημιακά τμήματα Μ.Μ.Ε. και ένα μέλος που υποδεικνύεται από τα οικονομικά πανεπιστήμια, σχολές και τμήματα Α.Ε.Ι. Η επιτροπή προκρίνει από τις υποψηφιότητες τριπλάσιο αριθμό των μελών του Ε.Σ. (δηλ. 15) τις οποίες και εισηγείται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίζει για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΣΔΑΠ με αυξημένη πλειοψηφία 3/5.

Άρθρο 7: Αλλαγή ολόκληρου του άρθρου για το διοικητικό συμβούλιο

Η τροποποίηση αντιμετωπίζει τα πολλαπλά προβλήματα του σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου.

Πρώτον η ευθύνη της επιλογής η οποία με το νομοσχέδιο γίνεται κατ’ ουσίαν από τον υπουργό, μεταβιβάζεται στο ΣΔΑΠ, το οποίο συστήνει τριμελή επιτροπή [πρώτης] αξιολόγησης υποψηφιοτήτων, αποτελούμενη από ένα μέλος του ΕΣΡ, ένα μέλος του ΑΣΕΠ κι ένα μέλος από τα πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ, η οποία αξιολογεί τις υποψηφιότητες για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και των μελών του Δ.Σ. , προτείνοντας στο ΣΔΑΠ τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων, επί των οποίων αυτό κάνει την τελική επιλογή.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: