6.4.15

«Η Ελλάδα δεν θα σωθεί πληρώνοντας το ΔΝΤ»...

«Η Ελλάδα δεν θα σωθεί πληρώνοντας το ΔΝΤ»Άρθρο του Μοχάμεντ Eλ Εριάν στο "Bloomberg"...
Ακόμη κι αν καταφέρει να πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ δεν θα σωθεί από τα προβλήματά της, τονίζει ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για...
απόφαση έκπληξη του Γιάνη Βαρουφάκη να μεταβεί εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ελ Εριάν σημειώνει πως η αποπληρωμή δεν θα κάνει -αναγκαστικά- ευκολότερη τη ζωή της Ελλάδας και δεν φέρει πιο κοντά τους πιστωτές της. Αντιθέτως, «είναι πιο πιθανό να οξύνει τις εντάσεις ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα ενός Graccident»

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε με κάθε επισημότητα πως δεν τίθεται θέμα μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως αναφέρει ο Ελ Εριάν, μέχρι τώρα καμία σοβαρή χώρα, πόσο μάλλον μέλος της Ευρωζώνης, δεν έχει αποτύχει να αποπληρώσει τον οργανισμό. Αυτό, μέχρι τώρα, έχει συμβεί με εύθραυστα και αποτυχημένα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να κάνει το απονενοημένο διάβημα και δεν πλήρωνε το ΔΝΤ θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Αυτή η κίνηση θα εμπόδιζε τη ροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ, που είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική σανίδα σωτηρίας της, ενώ θα επιτάχυνε την εκροή καταθέσεων αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός bank run. Για τη χώρα, το γεγονός ότι θα πληρώσει το ΔΝΤ είναι κάτι δεν θα πρέπει να αποφύγει, από την άλλη όμως είναι μια lose-lose κατάσταση (όλοι χάνουν), καθώς δεν την γλιτώνει από τα πραγματικά προβλήματα.

Ο Ελ Εριάν σημειώνει πως η αποπληρωμή δεν θα κάνει -αναγκαστικά- ευκολότερη τη ζωή της Ελλάδας και δεν φέρει πιο κοντά τους πιστωτές της. Αντιθέτως, «είναι πιο πιθανό να οξύνει τις εντάσεις ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα ενός "Graccident". Μολονότι η Ελλάδα έχει υποστεί μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην ιστορία, η συνεχιζόμενη αιμορραγία των ταμείων, λόγω της φυγής κεφαλαίων, σημαίνει ότι δεν έχει την πολυτέλεια μια καθαρή μεταφορά 500 εκατομμύρια δολάρια για έναν από τους επίσημους πιστωτές της. Αν η δαπάνη δεν συνοδεύεται γρήγορα με νέα χρηματοδότηση από τους πιστωτές της - η οποία έχει ως επί το πλείστον σταμάτησε από τον Αύγουστο – αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τις αναλήψεις από τις εγχώριες τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: