3.4.15

Εμβομάδα δοκιμασίας...

Η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι σίγουρα εβδομάδα δοκιμασίας για τη χώρα. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κορύφωση του θείου δράματος, αλλά με την αγωνία να...
εκταμιευτεί η δόση που θα προσφέρει την αναγκαία ανάσα στην οικονομία. Η ειρωνεία είναι ότι τη Μ. Πέμπτη, τη μέρα της σταύρωσης, η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα περιμένουν τη δική τους «ανάσταση», αφού στις 8-9 Απριλίου θα διεξαχθεί το καθοριστικό Euroworking group.

H κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της, έχει αναλάβει τις δεσμεύσεις της. Η θέση της είναι σαφής, οι κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν ούτε να καταργηθούν, γνωρίζει καλά ότι απέναντί της έχει ένα συνασπισμό που υπερβαίνει την ιδιότητα του δανειστή και αγγίζει τα όρια του τοκογλύφου. Ταυτόχρονα έχει πειστεί ότι πίσω από τον οικονομικό αποκλεισμό, το μήνυμα είναι σαφέστατα πολιτικό: Ή συμβιβάζεστε ή χάνεστε!

Ομως η κυβέρνηση δεν πρέπει να μπει σε τέτοιου είδους διλήμματα. Είναι σαφές ότι μία ρήξη δεν συμφέρει κανένα από τα δύο μέρη, η πιθανότητα να καταστραφεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν οι εταίροι συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, αλλά αναμένει την ίδια συνέπεια από όσους συνομολόγησαν τη δανειακή σύμβαση. Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών γίνονται όμως σε κλίμα έντονων πιέσεων, εσωτερικών και εξωτερικών, με προφανή στόχο να δημιουργηθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που «πολιορκείται», ενώ ταυτόχρονα είναι διχασμένη στο εσωτερικό της.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων που αναμένουν οι πολίτες για να βελτιωθεί αισθητά η οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους. Δεν υπάρχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια στην ανοχή. Ο κόσμος θέλει συγκεκριμένα έργα και πράξεις, όχι άλλα λόγια. Και κυρίως μια συντονισμένη κυβέρνηση που εμπνέει και κινητοποιεί ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: