21.4.15

Συμφωνούν για ελάφρυνση βαρών στους πολίτες...

Συμφωνούν για ελάφρυνση βαρών στους πολίτες, διαφωνούν στο πώς θα γίνει... διαφωνούν στο πώς θα γίνει...
Το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση σήμερα στο Brussels Group, πριν το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής. Αν θα αποδειχθεί όμως...
«μετέωρο» το βήμα αυτό, θα κριθεί αύριο στο Euro Working Group που, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσει τον τόνο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για τη χώρα μας, τις επόμενες μέρες ή και ώρες ακόμα.



«Η καλή μέρα πρέπει να φανεί από το πρωί. Το κλίμα είναι καλό, αλλά υπάρχουν και διαφορές. Θα δείξει», έλεγε κυβερνητική πηγή που παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις.


Για το αναβαθμισμένο πλαίσιο, στο οποίο κινείται πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για τα επόμενα βήματα έως την συμφωνία ή και κάποια εκταμίευση δόσεων προς την Ελλάδα, ενημέρωσε επί μακρόν εχθές στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά και την πενθήμερη απουσία του, λόγω των επαφών του στις ΗΠΑ.

«Είναι εμφανής πλέον η πρόοδος, το παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Ντάισελμπλουμ, ο Ντράγκι» έλεγε κυβερνητική πηγή το βράδυ της Δευτέρας. Αλλά τόνιζε πως «ακόμα δεν έχουν δείξει αν πρέπει να αναμένουμε κάποια ουσιαστική ανταπόκριση. Ό,τι γίνεται όμως πλέον, καταγράφεται θετικά και θετικά πρέπει να είναι και τα αποτελέσματα». 

Ιδιαίτερα απασχόλησαν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τα μηνύματα Ομπάμα και Λαγκάρντ για να τελειώνει το συντομότερο η αβεβαιότητα στις δαπραγματεύσεις για τη χώρα μας.


Θρίλερ ως τις 11 Μαΐου


Επί της ουσίας πάντως, κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν περιμένει οριστική λύση και αποφάσεις για τη χώρα μας στις 24 Απριλίου. Το θρίλερ φαίνεται πως μπορεί να παραταθεί έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου, μία μέρα δηλαδή πριν την «ώρα μηδέν» όπου θα πρέπει ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει 700+700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και για μισθούς του Δημοσίου αντίστοιχα. Αλλά και νωρίτερα, μέσα στις προσεχείς 10 μέρες, θα πρέπει να εξασφαλίσει άλλα 1,7 δισ. ευρώ για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, αλλά και επιπλέον 200 εκατ. στο ΔΝΤ.


Για να περάσει τον κάβο, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εναλλακτικές που έχει. Υπολογίζει να μαζέψει έως 1 δισ. στον κοινό λογαριασμό του Δημοσίου από όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων (η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  δείχνει πως αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα) για να μην ψάχνεται την τελευταία στιγμή για μερικά εκατομμύρια ευρώ που πιθανότατα να χρειαστεί για να πληρώσει, ενώ ποντάρει πολλά και στην νέα ρύθμιση χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ξεπέρασαν τις 35.000 οι αιτήσεις και ρυθμίστηκαν χρέη 300 εκατ. ευρώ προς την εφορία, από τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν άμεσα τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ, με βάση τα έως χθες βραδυ δεδομένα. Με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρητικά, η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε μία ένεση ρευστότητος έως 150 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Απριλίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει και όλοι οι υπόχρεοι να φανούν συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις, ώστε να μην μένουν απλήρωτοι οι νέοι φόροι από όσους εξοφλούν τους παλαιούς.
Αγωνία ως το τέλος

Πηγές των δανειστών παραδέχονται πως η ελληνική αντιπροσωπία προσήλθε στο Παρίσι με καλύτερα τεκμηριωμένες προτάσεις, αλλά εξακολουθούν να εκφράζουν δυσφορία για την αργή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και διατυπώνουν επιφυλάξεις και διαφωνίες, ειδικά για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ τα οποία εξετάστηκαν χθες στο Brussels Group. Ωστόσο η συζήτηση τελείωσε σχετικά νωρίς, σε περίπου ένα οκτάωρο, κάτι που θεωρείται θετικό από μόνο του. 

Εκείνο που μένει πλέον είναι να δούμε αν όλα αυτά θα αποτυπωθούν και σε θετικές αποφάσεις ή όχι. Ζητούμενο για την Αθήνα είναι να σταλεί τουλάχιστον μία θετική αναφορά στο Euroworking Group και, στη συνέχεια, το Eurogroup την Παρασκευή να επκυρώσει πολιτικά πως επήλθε πρόοδος, ώστε να μην υπάρξει «ατύχημα» για τη χώρα μας από τυχόν περιορισμό της χρηματοδότησης από τον ELA από τον Μάριο Ντράγκι –χωρίς η Αθήνα να αποκλείει και κάποια θετική παρέμβαση με επέκταση του ορίου δανεισμού, αναλόγως των συνθηκών.

Εκεί πάντως που φαίνεται πως έχει επέλθει κάποια ουσιαστική πρόοδος, είναι πως τουλάχιστον το ΔΝΤ φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη της κυβέρνησης πως πρέπει να μειωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλέονασμα στο 1,2%-1,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ μάλιστα υποστηρίζει πως αν επέλθει έγκαιρα μία συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για να ανακτήσει εμπιστοσύνη η χώρα μας, για να συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, αλλά και για να επιστρέψει η Ανάπτυξη στο β΄εξάμηνο του 2015.

Ακόμα και έτσι όμως, η ελάφρυνση από τα βάρη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να αποδειχθούν «δώρον-άδωρον», αν διαπιστωθεί ότι στο α΄τρίμηνο χάθηκε τόσο έδαφος, που καλύπτει την όποια ελάφρυνση θα δοθεί στη χώρα μας και, εν τέλει, η συνέχεια θα είναι και πάλι ανηφορική για τους πολίτες.

Δεν έχει συμφωνηθεί όμως έτσι ούτε και από ποια μέτρα ακριβώς θα γλιτώσουν οι πολίτες. Μπορεί το email Χαρδούβελη να κοντεύει να ξεχαστεί, αλλά στις συζητήσεις επανέρχονται ακόμη και μέτρα που είχαν ξεπεραστεί από παλιά, όπως οι πιέσεις για μείωση της κατώτατης κύριας σύνταξης (έστω και αν διασωθούν τελικώς οι επικουρικές).

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: