15.4.15

Μαξίμου για σενάρια χρεοκοπίας...

Υπερσυντηρητικοί κύκλοι αρνούνται να δεχτούν ότι το Μνημόνιο πέθανε...


Για επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι...
κυβερνητικές πηγές «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις», αλλά τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!»

Τονίζει ότι «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». (Διαβάστε παρακάτω για το προκλητικό δημοσίευμα της Zeit και τις δηλώσεις Σόιμπλε)

Τέλος, σημειώνει ότι «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Σόιμπλε: Οι αγορές έχουν κοστολογήσει όλα τα σενάρια για την Ελλάδα

Οι αγορές απ' ότι φαίνεται έχουν αποτιμήσει κάθε σενάριο που αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Δεν υπάρχει μετάδοση» της κρίσης στις αγορές εκτίμησε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι στο σύνολο της Ευρωζώνης καθώς και ότι παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών διαβεβαιώνουν ότι «οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε δυνατή έκβαση» επομένως «δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης».

Διαψεύδει η Γερμανία δημοσίευμα της Zeit περί σχεδίου πτώχευσης της Ελλάδος εντός ευρώ

Η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για τη διατήρηση και ενίσχυση της ευρωζώνης» και δεν σχολιάζει «εικασίες». Κατά αυτό τον τρόπο αντέδρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης σε ερωτήσεις αναφορικά με την εγκυρότητα πληροφοριών της εβδομαδιαίας εφημερίδας ZEIT. Σε προδημοσίευση άρθρου του αυριανού φύλου η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη ακόμη και σε περίπτωση ενδεχόμενης πτώχευσης. Σύμφωνα με την ZEIT η γερμανική κυβέρνηση «φοβάται ότι η Αθήνα πιθανώς να μην είναι σε θέση τις επόμενες εβδομάδες να εκπληρώσει μια από τις υποχρεώσεις της». Σε μια τέτοια περίπτωση «θα έπρεπε» η ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας με ευρώ.

Το γερμανικό σχέδιο, όπως υποστηρίζει η ZEIT, στοχεύει στη διασφάλιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας ακόμη και μετά από μια χρεοκοπία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, «σε βαθμό που να μπορούν να συμμετέχουν στις χρηματικές συναλλαγές της ΕΚΤ και μετά από μια κρατική χρεοκοπία». Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει, να δείξει προθυμία για συνεργασία αλλά και ετοιμότητα ως προς την εκπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Σε περίπτωση άρνησης της ελληνικής πλευράς η γερμανική κυβέρνηση θα «ρίσκαρε» την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και σε αυτή όμως την περίπτωση, θα επιδιωχθεί «στο μέτρο του δυνατού» να παραμείνει η Ελλάδα στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες, η οποία θα διευκόλυνε τη μετάβαση σε δικό της νόμισμα...
Deutsche Welle,left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: