2.4.15

Πέθανε η δημοσιογράφος Ελένη Λαζαρίδου...

Πέθανε η δημοσιογράφος Ελένη Λαζαρίδου
Η Ελένη Λαζαρίδου, άνθρωπος σύμβολο της έννοιας του φιλότεχνου και ανιδιοτελή εργάτη της τέχνης και των δημιουργών στη Θεσσαλονίκη, πέθανε χθες, σε ηλικία 83 ετών.
Δημοσιογράφος (ξεκίνησε απ' την εφημερίδα «Δράση» στις ...
αρχές της δεκαετίας του '60), ραδιοφωνική παραγωγός (σειρά εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου πολυετούς διάρκειας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ - 3 απ' τις αρχές της δεκαετίας του '80), συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος φορέων πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (από τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» στη δεκαετία του '60, μέχρι την ίδρυση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), ιδρύτρια και η ακάματη «ψυχή» του Ιδρύματος Φίλων Μελίνας Μερκούρη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) (στη δεκαετία του '80), διευθύντρια του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΘ, προσωπική φίλη της Μελίνας Μερκούρη και του Ζύλ Ντασσέν, της Δέσπως Διαμαντίδου και του συνόλου σχεδόν των λογοτεχνών και εικαστικών της πόλης.

Υπήρξε συγγραφέας σειράς πεζών κειμένων («Το ταξίδι των θαυμάτων» εκδόσεις. Διαγωνίου, «Ντίνος Χριστιανόπουλος - μικρό πορτρέτο» 1987), συλλογής ποιημάτων («Με στραμμένες τις ρίζες στον ουρανό»), «Πειραματική σκηνή της Τέχνης - 11 χρόνια θέατρο στη Θεσσαλονίκη» -1990 κ.ά..

Άνθρωπος χαμηλών τόνων και υψηλών ιδανικών η Ελένη Λαζαρίδου - μορφή του ενεργούς πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη επί πέντε και πλέον δεκαετίες, έζησε και πέθανε μόνη, προσφέροντας το σύνολο των όποιων οικονομικών στοιχείων απέκτησε εργαζόμενη επί 40 και πλέον χρόνια σε φορείς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: