24.4.15

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την κυβέρνηση...

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την κυβέρνηση για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων - Media...για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων...
Αλληλέγγυο με κάθε ενέργεια της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην διευκόλυνση της να...
ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ψήφισμά του.

Ωστόσο υπογραμμίζει πως η επιλογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για διαρκή διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.

Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μετά από της 4ωρη συνεδρίαση του Π.Σ με το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), δηλώνεται ως υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες στιγμές να συμβάλει , στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας καθώς και στη γενικότερη εθνική προσπάθεια.»

Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων, εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι σε πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέων μέτρων λιτότητας, ύφεσης και μνημονιακής καταστροφής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Για όσους επιθυμούν την διαπραγμάτευση χωρίς τη χρήση κάθε δυνατότητας επισημαίνεται, «να το πουν καθαρά» και «όλοι αυτοί που οδήγησαν το θεσμό της ΤΑ στην απαξίωση και στην οικονομική αφαίμαξη, δεν δικαιούνται να στάζουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, υπερασπιζόμενοι δήθεν την αυτοτέλεια της λειτουργίας της».

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Αττική» και «180 μοίρες Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» ως ψήφισμα πρότειναν την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών η οποία εστιάζει σε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για περαιτέρω εγγυήσεις και διευκρινίσεις ως προς τα χρήματα ενώ ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά την καταδίκη της κυβερνητικής ενέργειας η οποία, όπως σημειώνεται θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης αποδίδει ευθύνες στην διοίκηση της Περιφέρειας και την κατηγορεί για παραπλάνηση με την απόφαση της 26 Μαρτίου να τοποθετήσει τα αποθεματικά στην τράπεζα της Ελλάδας με το επιχείρημα του καλλίτερου επιτοκίου.

Η παράταξη «Αττική» (επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Σγουρός) χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μονομερή και αντισυνταγματική υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αντί να επιδιώκει συμμαχίες για να τα φέρει σε πέρας στη διαπραγμάτευση, με την πολιτική της απομονώνεται, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση «να μιλήσει με ειλικρίνεια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να εξηγήσει ποιο είναι το σχέδιό της για το έξοδο από το τέλμα. Από την παράταξη ο σύμβουλος Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης, χαρακτηρίζοντας «ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, ιδιαίτερα όταν αυτά τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τους δημότες»

Στα θέματα αυτά εστίασε και η παράταξη του Γ. Κουμουτσάκου του οποίου η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρίστου Καραμάνου « για παραπλανητικά επιχειρήματα» σε ότι αφορά την απόφαση του ΠΕΣΥ της 26ης Μαρτίου για την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Αττικής στην Ττ Ε ως αποδοτικότερη, προκάλεσε ένταση στην αντιπαράθεση και περισσότερες διευκρινίσεις από τον αντιπεριφερειάρχη.

Εκ μέρους της παράταξης « Αττική συμμέτοχοι στο αύριο» ο Γιάννης Μοίρας ανταπάντησε στις αιτιάσεις των ανωτέρω υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα των διαθεσίμων δεν αφορά μόνο την ΤΑ αλλά επεκτείνεται σε κεντρικό επίπεδο και ότι η στάση τους ναρκοθετεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει την χρηματοδότηση. Σημείωσε ότι τα μεταφερόμενα στην ΤτΕ χρήματα δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την ζωή και την κάλυψη των αναγκών αφού μπορούν να αποσυρθούν –άμεσα το 10% και ενώ προηγηθεί 2ήμερη ενημέρωση.»Είναι πασιφανές» τόνισε, ότι η κυβέρνηση διεξάγει μια γενναία διαπραγμάτευση με τους δανειστές και χρειάζεται ένα μαξιλάρι το οποίο προσφέρεται να ενδυναμώσει - εάν χρειαστεί – και η Εκκλησία με την περιουσία της.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» Αντώνης Γάκης αναφερόμενος στην ρύθμιση την χαρακτήρισε «λάθος διαδικασία αλλά σωστή την ουσία» σε ότι αφορά την λαϊκή εντολή , σε ποσοστό 85%, στο πρόσωπο του πρωθυπουργού να αγωνιστεί για μια επωφελή διαπραγμάτευση.

Ο Αθ. Τζήμερος από τον συνδυασμό «Δημιουργούμε μαζί» αμφισβήτησε την προσωρινότητα της χρήσης των χρημάτων που θα κατατεθούν στην ΤτΕ δίνοντας έτσι στους δανειστές την ψευδή εικόνα της οικονομικής επάρκειας «διότι λεφτά δεν υπάρχουν» , όπως είπε . Υποστήριξε ότι οι υποχρεώσεις του κράτους είναι πάρα πολύ μεγάλες και ότι πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», υποστήριξε ότι η ΠΝΠ έρχεται ως υλοποίηση του αιτήματος από το 2010 των δανειστών να συγκεντρωθούν τα ταμειακά αποθέματα όλων σε έναν λογαριασμό. Πρότεινε να μην κατατεθούν τα χρήματα αλλά να υπάρχουν για τις ανάγκες της χώρας σε ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός. Με την παραπάνω άποψη συμφώνησε και η Μαρία Γιαννακάκη από την «Παρέμβαση για την Αττική» ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργος Καστρινάκης ζήτησε να δοθούν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της απόδοση των επιδομάτων διατροφής στα 12000 μέλη της Ομοσπονδίας...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: