1.4.15

Αποστάσεις Σακελλαρίδη από τον Βούτση...

Καμία πιθανότητα να μην καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας προς το ΔΝΤ...


Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη στο Reuters:

"Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να...
μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος.  Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία."


Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε με αφορμή δημοσίευμα του «Der Spiegel με τίτλο: “Απειλή από την Αθήνα: Η Ελλάδα δεν θέλει να τηρήσει την προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ”. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα σε μετάφραση του capital.gr:

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, στις 9 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καλύψει την δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αν όμως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι πιστωτές δεν έχουν δώσει μέχρι τότε χρήματα στην Ελλάδα, τότε δεν θα τηρηθεί η προθεσμία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή θα ήταν μια σαφής παραβίαση του καταστατικού του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο η πληρωμή δόσης δεν μπορεί να αναβληθεί. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ, όπως υπογραμμίζει το Der Spiegel (σ.σ. έχουν υπάρξει -ελάχιστες- περιπτώσεις χωρών και συγκεκριμένα από Σουδάν, Ζιμπάμπουε και Σομαλία, που δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους με αποτέλεσμα να διακοπεί το πρόγραμμα στο οποίο είχαν ενταχθεί και να επανασυζητηθεί). 

Ήδη στις 15 Μαρτίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε “προειδοποιήσει”, όπως αναφέρει το Der Spiegel, την Kαγκελάριο Angela Merkel μέσω επιστολής ότι μπορεί να υπάρχουν αδυναμίες πληρωμών, αν η χώρα του δεν πάρει σύντομα χρήματα.

"Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση έως τις 9 Απριλίου, πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάμε την κατανόηση από τους εταίρους μας στο εξωτερικό αν δεν μπορέσουμε να αποπληρώσουμε εγκαίρως στο ΔΝΤ τα 450 εκατ. ευρώ”, αναφέρει στο Der Spiegel o υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει πως η μη τήρηση της πληρωμής θα πρέπει να "συμφωνηθεί, ώστε να μην σημαίνει άθετηση υποχρέωσης". Και συμπληρώνει πως τα χρήματα φτάνουν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου. 

Ο υπουργός εκτιμά ότι μια πρώτη δόση των 7 δισ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί από το πρόγραμμα βοήθειας, δεν θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα από τα τέλη Μαϊου - εάν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν δεκτές από τους πιστωτές και εφαρμοστούν τελικά.. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προσπαθεί προς το παρόν για να πάρει χρήματα από άλλες πηγές.

«Θέλουμε επιπλέον πίσω τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF, τα οποία μεταφέραμε κατά λάθος” λέει ο Βούτσης στο Der Spiegel. «Θέλουμε τα 1,9 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών που εδώ και μήνες κρατούνται." Τα χρήματα προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). "Και τότε η Ελλάδα θα ήθελε τουλάχιστον μια ελάχιστη συμμετοχή των ταμείων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Mario Draghi".

Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας δεν θα τα λύσουν ούτε οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, αναφορικά με την ημερομηνία της 9ης Απριλίου. Μια συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο θα ήταν ενδιαφέρουσα, αν το καλοκαίρι υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης με τους πιστωτές.

Από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, η Ρωσία και η Κίνα είναι “σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους” στο πλαίσιο ενός νέου ελληνικού «Σχεδίου Α ", όπως το αποκαλεί ο Ν. Βούτσης. Αυτό το σχέδιο θα φέρει μείωση του χρέους, το τέλος των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης.

«Θέλουμε η Ρωσία να μας βοηθήσει να ανοικοδομήσουμε την ελληνική οικονομία. Μέσω εμπορικών συμφωνιών, καθώς και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων". Το γεγονός ότι η Ρωσία αγοράζει κρατικά ομόλογα απευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να αυξήσει τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ ο πιστωτικός κίνδυνος και τα spreads θα μειωθούν αυτόματα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει επίσης να υπάρξουν επενδυτικά ρωσικά σχέδια ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: