21.4.15

Σε λάθος του καπετάνιου αποδίδεται η τραγωδία στη Μεσόγειο…


Ο καπετάνιος του φορτωμένου με εκατοντάδες μετανάστες αλιευτικού που ναυάγησε στη Μεσόγειο είναι υπεύθυνος γι' αυτή την τραγωδία, λόγω των εσφαλμένων...
ελιγμών που έκανε και επειδή υπερφόρτωσε το σκάφος του, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της Κατάνης (Σικελία).

Σύμφωνα με την εισαγγελία, το αλιευτικό ανατράπηκε αφού συγκρούσθηκε με το πορτογαλικό φορτηγό πλοίο το οποίο έφθασε επιτόπου σε μια προσπάθεια διάσωσης, όμως το φορτηγό δεν ευθύνεται για το ναυάγιο.

Το ναυάγιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στοίχισε τη ζωή περίπου 800 ανθρώπων, έχει δύο κύριες αιτίες, εξήγησε η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Από τη μια πλευρά, τους εσφαλμένους ελιγμούς που αποφασίσθηκαν από τον καπετάνιο του αλιευτικού που, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το φορτηγό, προκάλεσε το σύγκρουση μ' αυτό το μεγαλύτερο πλοίο".

"Από την άλλη πλευρά, την υπερφόρτωση του αλιευτικού με επιβάτες, το οποίο αποσταθεροποιήθηκε απ' αυτούς τους εσφαλμένους ελιγμούς και από τη μετατόπιση των μεταναστών που βρίσκονταν σ' αυτό", πρόσθεσε η εισαγγελία, υπογραμμίζοντας πως για τους λόγους αυτούς το αλιευτικό "ανατράπηκε".

Η εισαγγελία διευκρινίζει πάντως ότι το πορτογαλικό φορτηγό, το οποίο ήταν το πρώτο που έσπευσε μετά το σήμα κινδύνου που εστάλη από το αλιευτικό τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στα ανοικτά της Λιβύης, "δεν συνέβαλε σε τίποτε" σ' αυτή την τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: