2.4.15

"Περιέχει σοβαρά εσκεμμένα κενά και ελλείψεις"...

Το ΚΚΕ επικρίνει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ...


"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα υπηρετεί πραγματικά την ενημέρωση και...
ψυχαγωγία του λαού, αλλά αντίθετα διατηρεί τη λειτουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης απ' την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή περιέχει σοβαρά εσκεμμένα κενά και ελλείψεις στο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΡΤ, ενώ η κυβέρνηση εγκαλείται διότι, όπως αναφέρει και στην περίπτωση της ΕΡΤ εφαρμόζει την πρακτική της αλλαγής ονομάτων και τίτλων, κρατώντας ουσιαστικά την προηγούμενη πολιτική. 

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων για να κρύψει την αθέτηση των όποιων υποσχέσεών της και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης, φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα, που είχε και η προηγούμενη», αναφέρει το ΚΚΕ. 
Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται πως παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, η ΕΡΤ «δεν αναβιώνει με το σύνολο των υποδομών, προγραμμάτων και λειτουργιών της, καθώς το νομοσχέδιο αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του - ελεγχόμενου από την εκάστοτε κυβέρνηση - διοικητικού συμβουλίου ν' αποφασίζει τι και πως θα λειτουργεί, ενώ δεν καταργείται η ΚΥΑ που «έκλεισε» την ΕΡΤ, συνεπώς και όλα τα δυσμενή μέτρα που αυτή συνεπαγόταν. Αυτά δημιουργούν σοβαρά ζητήματα κινητικότητας και δυσμενών συνεπειών σε βάρος των εργαζομένων».

«Με το νομοσχέδιο δεν αποκαθίστανται όλοι οι εργαζόμενοι (όπως οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) δεν εξασφαλίζονται θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οι αποδοχές τους θα καθορίζονται με βάση «μνημονιακούς» εφαρμοστικούς νόμους, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις. Επίσης, μια σειρά εργασιακά ζητήματα παραπέμπονται στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων», αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή διατηρείται η δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων πολλών ταχυτήτων που θα βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή και άρα και πολιτική ομηρία».

Το ΚΚΕ, επίσης, αναφέρει ότι με την επίκληση της δέσμευσης για ετήσιους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δίνεται η δυνατότητα για νέες μειώσεις σε δικαιώματα εργαζομένων και λειτουργικές ανάγκες της ΕΡΤ και παράλληλα η δυνατότητα στο ΔΣ να αυξάνει το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΡΤ πρέπει να είναι πλεονασματική και να συμβάλλει στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι δεν αναφέρεται τίποτα για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ και ότι προβλέπεται η ανάθεση έργου, που «παραπέμπει σε συμπράξεις με ιδιώτες επιχειρηματίες, εργολαβίες και εξωτερικές παραγωγές», υπενθυμίζει ότι τέτοιες πρακτικές είχαν καταδικαστεί από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και αναφέρει στη συνέχεια ότι «αντί να καταργηθούν όλα αυτά, η κυβέρνηση μιλάει στο νομοσχέδιο γενικόλογα για «προνόμια», αναπαράγοντας όλη την προπαγάνδα ενοχοποίησης των εργαζομένων».

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν «ανεξάρτητη» και «πολυφωνική» ΕΡΤ αποδεικνύονται λόγια του αέρα, αφού το ΔΣ της νέας εταιρείας θα είναι ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση, με τη δυνατότητα που δίνεται στον αρμόδιο υπουργό και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να διορίζουν την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Ενώ ο λεγόμενος «κοινωνικός έλεγχος» είναι το φύλλο συκής», αναφέρει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι και η νέα ΕΡΤ θα λειτουργεί στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς των ΜΜΕ, ως ιδεολογικός μηχανισμός του αστικού κράτους κι αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής».

«Το ΚΚΕ διεκδικεί την πλήρη αποκατάσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ και της κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει και να στηριχτεί στα μέσα και το προσωπικό της, σε διαφορετική οργάνωση και λειτουργία, για να υπηρετήσει πραγματικά το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, αλλά και για να στηρίξει την πολύμορφη πολιτιστική, καλλιτεχνική δημιουργία και την ψυχαγωγία του λαού. Αυτή η διεκδίκηση πάει χέρι χέρι με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: