19.4.15

Σύμμαχοι ή εκβιαστές;..

Σύμφωνα με τη Real News ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετέφερε στον Α.Τσίπρα τη θέση των Βρυξελλών στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της κάλπης:«Αν πάτε σε εκλογές αυτές θα γίνουν με...
κλειστές τράπεζες και κλειστά σούπερ μάρκετ».

Το μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει και υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν βάλει τέτοιο ζήτημα στους Έλληνες αξιωματούχους στις μέχρι τώρα επαφές. Νομίζω ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η εκδοχή Θεοδωράκη.

Οι δανειστές επέλεξαν να στείλουν το μήνυμα στον Τσίπρα μέσω αντιπροσώπου, παρά απευθείας, ώστε να μπορούν να το διαψεύσουν αν χρειαστεί. Ας τo πάρουμε λοιπόν ως δεδομένo.

Υπάρχει ανάγκη για άλλες μαρτυρίες προκειμένου να καταδειχθεί ότι η χώρα έχει απέναντι της χυδαίους εκβιαστές και όχι συμμάχους που θέλουν να βοηθήσουν, με λογικά ανταλλάγματα;

Δεν αναγνωρίζουν το στοιχειώδες σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ότι δηλαδή το πότε και το πώς θα πάει μια χώρα σε εκλογές είναι αποκλειστικό δικαίωμα των θεσμών της, της Βουλής και της κυβέρνησης, οι οποίες αποφασίζουν στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αντιμετωπίζουν τις κυβερνήσεις ως διακοσμητικό στοιχείο, χρήσιμο μεν γιατί πρέπει να κρατούνται τα προσχήματα , όχι όμως με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Τις θέλουν υπάκουες ρυθμιστικές αρχές, επιφορτισμένες με το καθήκον να υλοποιούν και σε καμία περίπτωση να αμφισβητούν τις εντολές.

Αυτό δεν είναι απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας-φυσιολογική κατάσταση από τη στιγμή που επιλέγει μια χώρα να ενταχθεί σε συλλογικότητες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη- πρόκειται για απαίτηση πλήρους και άνευ όρων παράδοσης.

Δεν ξέρω αν είναι βαρύ το να πεις ότι έχουμε να κάνουμε με μια μοντέρνα μορφή αποικιοκρατίας, αλλά δεν βρίσκω άλλο χαρακτηρισμό που να περιγράφει καλύτερα και με λιγότερη φόρτιση την εικόνα της σημερινής Ευρώπης...

Τάσος Παππάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: