6.4.15

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση αγωνιά όπως και οι πολίτες...

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση αγωνιά όπως και οι πολίτες"Καρφιά" για τους θεσμούς από τον υπουργό που καλεί το Σόιμπλε στην Αθήνα...


Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ελπίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, τονίζοντας παράλληλα πως...
η κυβέρνηση αγωνιά, όπως και οι πολίτες, για την ασφυξία που προκαλεί στις αγορές η πολιτική των δανειστών και αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο μικρομεσαίων στελεχών των «θεσμών», τα οποία «αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα».

Μιλώντας στη Ναυτεμπορική ο κ. Βαρουφάκης προτείνει πέντε ταυτόχρονες παρεμβάσεις για το δημόσιο χρέος, που αφενός θα εξασφαλίσουν μια ελάφρυνσή του, αφετέρου θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. 

Συγκεκριμένα προτείνει «λογικά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%», μια «λελογισμένη αναδιάρθρωση χρέους» και σύνδεση αποπληρωμών με τον ρυθμό ανάπτυξης, επενδυτικό πακέτο από την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αποτελεσματική αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της ίδρυσης Κακής Τράπεζας (Bad Bank) και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν την παραγωγή εμπορεύσιμων και εξαγώγιμων αγαθών.

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως τον τιμά που τον έχει γνωρίσει και έχει διαπραγματευτεί με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε αυτό το πλαίσιο εκτιμά ότι «θα επισκεφτεί την Ελλάδα είτε πριν είτε μετά από μια έντιμη συμφωνία».

«Οιι «θεσμοί», πρέπει να ξέρετε, είναι σύνθετοι οργανισμοί. Δεν συνάδει πάντα η πρακτική τους με τη βούληση των ανώτατων αξιωματούχων τους, καθώς -όπως όλες οι γραφειοκρατίες- πολλές φορές μεσαία στελέχη αυτονομούνται και ακολουθούν δική τους ατζέντα» αναφέρει.

Για τη λίστα των μέτρων που έστειλε ύψους 6 δισ. ευρώ υπογραμμίζει: «Το κείμενο εργασίας στο οποίο αναφέρεστε αποτελεί μια «φωτογραφία», σε μια χρονική στιγμή, των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς το Brussels Group στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Το πραγματικό ερώτημα αφορά τι προτείνει η άλλη πλευρά. Η διαπραγμάτευση θα έρθει πιο κοντά στην κατάληξή της όταν υπάρξει απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Απαντώντας στο ερώτημα αν σκέφτηκε να παραιτηθεί είπε: «Ούτε μια στιγμή. Αλλωστε όταν αποδεχθήκαμε την κυβερνητική ευθύνη, όλοι οι συνάδελφοι και σύντροφοι γνωρίζαμε πως αναλαμβάναμε σε συνθήκες σχεδιασμένης ασφυξίας, που στόχο είχαν να ανατρέψουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Σε μια τέτοια συγκυρία ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι μεταξύ αλεξικέραυνου και ηλεκτρικής καρέκλας. Εχοντας λοιπόν αυτές τις προσδοκίες τίποτα δεν με ξένισε ή πτόησε»...
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: