17.4.15

Ντίλμα Ρουσεφ: Αλέξη, έλα στην Βραζιλία...


Για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Βραζιλίας-Ελλάδας, σε πολιτικό, αμυντικό, ενεργειακό, οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό επίπεδο, συζήτησαν ο σύμβουλος της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, για εξωτερικές υποθέσεις, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας Ήσυχος, στη συνάντηση που είχαν χθες στη Βραζιλια. 


Μάλιστα δόθηκαν...
σχετικές οδηγίες στους πρέσβεις των δύο χωρών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας και συμφωνίας των δύο χωρών.
Η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία επέδωσε στον κ. Ησυχο ανοιχτή πρόσκληση της προέδρου της Βραζιλίας προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη Βραζιλία, αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός. Ο κ. Ήσυχος μετέφερε προσωπική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσεφ.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μπραζίλια και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για τον επερχόμενο διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και την πιθανή συμμετοχή της PETROBRAS στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Στη συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον νέο πολυπολικό κόσμο που έχει αναδειχθεί, τον σημαντικό ρόλο τη Βραζιλίας σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό αλλά και τον ρόλο της στο πλαίσιο της ομάδας χωρών BRICS και επισημάνθηκε η σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με την Βραζιλία αλλά και με την ομάδα χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τους νέους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές. Η βραζιλιάνικη πλευρά επισήμανε «τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που σε αυτή τη φάση ξεδιπλώνεται».

Τέλος, συζητήθηκε η ιδιαίτερη τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε το 2016 που οι Αγώνες θα γίνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να στεφτούν με απόλυτη επιτυχία.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών βιομηχανιών, στο Ριο Ντε Τζανέιρο:

- η ελληνική αντιπροσωπεία προσκάλεσε εκπροσώπους της Empraer και του κρατικού εργοστασίου αεροσκαφών της Αργεντινής -που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης συμμαχίας της βραζιλιάνικης εταιρείας στη Λατινικη Αμερική- να επισκεφθούν την ΕΑΒ.

- ο υφυπουργός 'Αμυνας της Κολομβίας πρότεινε στην ελληνική αντιπροσωπεία να συμμετάσχει στη μεγάλη έκθεση αμυντικών συστημάτων Καραϊβικής, Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής στη Μπογκοτά της Κολομβίας, τον Οκτώβριο του 2015 και

- σε συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες και συνέργιες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα , ενώ στη συνάντηση της με αντιπροσωπεία της αμυντικής βιομηχανίας της Σερβίας, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και συμμαχίας σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να παίρνουν από κοινού μέρους σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η επίσκεψη του κ. Ήσυχου στη Βραζιλία, ολοκληρώνεται σήμερα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας συνοδεύεται από τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Κοσμά Χρηστίδη και τον διευθυντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ αρχιπλοίαρχο Νικόλαο Καφέτση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: