5.4.15

Οκτώ αλλαγές στη φορολόγηση εισοδημάτων...


Οκτώ σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν φέτος στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Με τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για...
όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος πολύ λιγότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ενοίκια δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%, θα καταβάλουν όμως κύριο φόρο εισοδήματος αυξημένο από το 10% στο 11%, ενώ αν φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια θα επιβαρυνθούν με «χαράτσι» κλιμακούμενο έως και 26%.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ, εφόσον δεν απέκτησαν εισοδήματα κι από κανονικούς μισθούς. 

Στην αντίθετη περίπτωση, τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν ξεχωριστά, ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.

Οι αγρότες θα αντιμετωπιστούν φέτος για πρώτη φορά από την εφορία ως επιχειρηματίες, ενώ ο «αυτοέλεγχος» για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες καταργείται.

Πατήστε εδω και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για τις αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος στον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα εισοδήματα του έτους 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: