25.4.15

Αν δεν μπορούν μόνοι τους...

Τσίπρας-Πανούσης
Ο αήθης τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε χθες στη Ρίγα της Λετονίας, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τους ομολόγους του απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι κατάφερε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. 
Το...
«παράθυρο συνεννόησης», που φαινόταν να ανοίγει, φρόντισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να το κλείσουν με πάταγο, αφού στο σύνολό τους συμπεριφέρθηκαν άκομψα και σκαιώς στον Ελληνα υπουργό, λες και ήταν υπάλληλος που είναι υποχρεωμένος να υπακούει σε άνωθεν εντολές. Το πρόβλημα ενδεχομένως δεν είναι οι διαφορές που παραμένουν ή αν θα επιτευχθεί συμφωνία στα μισά του δρόμου, είναι η ανελαστική πολιτική που έχουν διαμορφώσει οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη δοκιμάζουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν διαφορές που δεν γεφυρώνονται, συνηθίζουν να λένε στις Βρυξέλλες, όμως η μέχρι σήμερα πρακτική αποδεικνύει το αντίθετο. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις αποφάσεις της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ θεωρεί -και δικαίως- ότι η άλλη πλευρά δημιουργεί εμπόδια, τα οποία οδηγούν την κυβέρνηση σε ασφυξία. Από την άλλη, όμως, ενδεχομένως η κυβέρνηση να επαναπαύτηκε στο νέο πλαίσιο και να έχασε πολύτιμο χρόνο, όχι για να συμβιβαστεί, αλλά για να προωθήσει το δικό της σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός δείχνει ότι περιμένει μια κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους, ενώ η ρητορεία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση δεν προσπορίζει οφέλη, πέραν του να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, όμως η 11η Μαΐου και το νέο Μεσοπρόθεσμο δεν είναι μακριά. Απαιτείται λοιπόν ψυχρός ρεαλισμός και προσεκτική προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, καθώς θα κορυφωθούν οι πιέσεις, αλλά κυρίως απαιτείται σταθερό εσωτερικό μέτωπο, χωρίς τις γνωστές και τελείως αναποτελεσματικές παραφωνίες, οι οποίες αποπροσανατολίζουν και απογοητεύουν τους Ελληνες πολίτες. Ας συγκρατηθούν όσοι δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών. Αν δεν μπορούν μόνοι τους, ας τους συνεφέρουν οι κυβερνητικοί και οι κομματικοί υπεύθυνοι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: