19.4.15

Τα βλέμματα στο Brussels Group...


...η σκέψη στο Εurogroup...
Νέο γύρο συζητήσεων με την πλευρά των πιστωτών ξεκίνησε η κυβέρνηση, εν όψει και της συνεδρίασης του Εurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας.

Στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, διεξάγεται...
από χθες και επαναλαμβάνεται σήμερα η συνάντηση του Brussels Group, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση.

Η Αθήνα επιδιώκει «να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο πλαίσιο μίας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας» και να υπάρχει μια σαφής ένδειξη προόδου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται, στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους εταίρους, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία. 

Το μήνυμα Τσίπρα στους συνεργάτες του

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει τη στρατηγική που περιέγραψε από τις πρώτες στιγμές ως πρωθυπουργός και να αντικρούσει στην πράξη τις πολλαπλές και συχνά αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής».

Τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται απανωτές συσκέψεις προκειμένου, με βάση το δημοσίευμα, να αποφύγουν την απόκλιση των κυβερνητικών στελεχών από την κεντρική «γραμμή», με στόχο τα επιμέρους - αν και σημαντικά - ζητήματα να μην εμποδίσουν την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους.

«Μη δίνετε σημασία στις ακραίες φωνές, ποντάρουν στην αποτυχία», ήταν, σύμφωνα με την εφημερίδα, το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες του.

Ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, άκουγε και μιλούσε με ψύχραιμο ύφος για το «μπαράζ» τοποθετήσεων και δημοσιευμάτων για την «επόμενη μέρα» στην οικονομία της χώρας.

«Παράθυρο» Δραγασάκη για εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου αφήνει ανοιχτό ο Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνοντας πως «στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλαμβάνει πως η κυβέρνηση θέλει «βιώσιμη λύση εντός του ευρώ», αλλά ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει».

«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει, από την πλευρά της, σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σημειώνει.

«Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» προσθέτει ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».

Βαρουφάκης: Δεν χρειαζόμαστε νουθεσίες για τις μεταρρυθμίσεις

Εξάλλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, έστειλε μηνύματα εντός και εκτός Ευρώπης.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, «αυτό που προσπαθούμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, ότι στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και ότι δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι «εμείς ζητάμε από τους θεσμούς από τότε που ολοκληρώθηκε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, να γίνει επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων. Αυτό ήταν το αίτημά μας. Δυστυχώς, από την μεριά των θεσμών υπήρξε μια άρνηση, αν θέλετε, αυτής της διαδικασίας. Ζητούσαν ολοκληρωμένη αναθεώρηση και ανασκόπηση των πάντων».

Στρατούλης: Σινικά Τείχη απροσπέλαστα οι κόκκινες γραμμές μας

«Δεν θα κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ, θα κάνουμε αυτές που θέλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε χθες ο Δημήτρης Στρατούλης, διευκρινίζοντας: 

«Αποτελούν “Σινικά Τείχη” απροσπέλαστα οι τέσσερις κόκκινες γραμμές, τις οποίες έχουμε θέσει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε λόγο για «ομοβροντία πιέσεων και εκβιασμών από τους δανειστές» αλλά, όπως είπε, «έχουμε και εμείς τα διαπραγματευτικά μας εργαλεία και ένα από αυτά είναι η γεωπολιτική μας θέση».

Πάντως, ο ίδιος τάχθηκε κατά νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, ενώ χαρακτήρισε «βλακείες» τα δημοσιεύματα για πληρωμή μισθών και συντάξεων με ομόλογα, καθώς -όπως διαβεβαίωσε- οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά «και ο λαός δεν θα μείνει ξεκρέμαστος».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: