15.4.15

Το νέο όπλο των πιστωτών λέγεται capital controls…


Την πρώτη προειδοποιητική βολή είχε ρίξει κατά την διαπραγματευτική εμπλοκή του Μαρτίου ο «συνήθης ύποπτος», πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τότε είχε υπαινιχθεί «μοντέλο Κύπρου» για την Ελλάδα με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, για να εισπράξει την απάντηση της Αθήνας ότι «θα έπρεπε να τιμά τον θεσμικό του ρόλο».

Τα ίδια σενάρια επανέρχονται τα τελευταία 24ωρα στο προσκήνιο, λιγότερο… θεσμικά αλλά με...
υπόγεια ένταση και ταυτόχρονα με τη νέα διεθνή ομοβροντία περί Grexit, χρεοκοπίας και συναφούς καταστροφολογίας.

Κυβερνητικά στελέχη τα εντάσσουν στην τακτική της κλιμακούμενης πίεσης, που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και εκτιμούν ότι οι προειδοποιήσεις για πιθανή επιβολή capital controls – δηλαδή, ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων – θα αποτελέσει ένα από τα βαριά όπλα των πιστωτών στην τελική μάχη της διαπραγμάτευσης για την χρηματοδότηση της χώρας.

Η τελευταία αναφορά στο θέμα έρχεται σε ανάλυση της Oxford Economics, η οποία παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια στην περίπτωση επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Το πρώτο σενάριο, στο οποίο δίνει πιθανότητες 30% εμφανίζει τα capital controls ως μία προσωρινή «πολιτική λύση» με στόχο να αποφευχθεί μια νέα εκροή καταθέσεων και ως το όχημα για μια σταδιακή αλλά σχετικά γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα με την Ελλάδα πάντοτε εντός ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο, με πιθανότητες επίσης 30%, προβλέπει επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, επακόλουθη «μικροπολιτική κρίση» και εν τέλει αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη πιθανώς μετά την υιοθέτηση και παράλληλου νομίσματος. «Υπάρχει και η προοπτική του δημοψηφίσματος, το οποίο εάν καταλήξει υπέρ του ευρώ, θα μπορούσε να παρατείνει την… μετά θάνατον ζωή, αλλά τελικά η ζημιά θα είναι μεγάλη και θα ακολουθήσει η έξοδος», επισημαίνεται στην ανάλυση της Oxford Economics.

Το τρίτο σενάριο, με πιθανότητες 40%, δείχνει έξοδο από το ευρώ μέσα από διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους. Όλα αυτά θα συμβούν πιθανώς σε διάστημα ενός μήνα μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η συμφωνία θα προβλέπει έξοδο από την ευρωζώνη και παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην ανάλυση, ωστόσο, επισημαίνεται πως μια επιλογή για επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων θα επισφραγίσει και την αποτυχία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Για την οποία, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Oxford Economics, «η τρόικα από το 2009 μέχρι σήμερα δεν προσέφερε ποτέ έναν δρόμο προσαρμογής που θα ήταν βιώσιμος».

Σε άλλη, πρόσφατη ανάλυση του think tank Open Europe τονίζεται επίσης ότι μια τέτοιο επιλογή δεν μπορεί να είναι παρά το σενάριο «έσχατης καταφυγής». Εκτιμά, δε, ότι μια επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων «θα μπορούσε μόνον να αγοράσει για την Ελλάδα χρόνο λίγων ημερών, ή το πολύ κάποιων εβδομάδων».

Προβλέψεις για επιβολή capital controls στην Ελλάδα κάνει, στην τελευταία του έκθεση, και ο οίκος Fitch υποστηρίζοντας: «Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να επιτείνουν τις εκροές καταθέσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων – ειδικά στην περίπτωση που η ΕΚΤ περιορίσει περαιτέρω την χρηματοδότηση από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: