25.4.15

Κυβέρνηση: Προσπάθεια να τορπιλίσουν το θετικό κλίμα στο Eurogroup...


Απορία προκάλεσε στην Αθήνα η σκληρή στάση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μια ημέρα μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και...
τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις οποίες η κυβέρνηση είχε αποκομίσει την αίσθηση ότι πήγαν καλά και ότι υπήρξαν συγκλίσεις. 

Γι’ αυτό και το Μαξίμου δεν αντέδρασε για πολλές ώρες και όταν το έκανε επιχείρησε να διαχωρίσει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup από τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι επιχειρήθηκε να αντιστραφεί στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας «το χθεσινό εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τους Αν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση». 

Κατά την πάγια τακτική του, το Μαξίμου αναφέρει ότι «οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας». 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει σταθερά ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, την ίδια αισιοδοξία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή το πρωί και σε αυτό το κλίμα το Μαξίμου, υποστηρίζει ότι «οι διαδικασίες προς επίτευξη συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του». 

Επικαλείται, μάλιστα, τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, που «είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος» και σημείωσε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν, αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος με την σφοδρότητα της αντίδρασης και δεν βλέπει, κάτω από αυτές τις συνθήκες διέξοδο για την επίλυση της κρίσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Στο Eurogroup της Ρίγας άλλωστε, οι ΥΠΟΙΚ έβαλαν «πάγο» σε όλες τις ελπίδες της Αθήνας για μια λύση σύντομα, αφού παρέπεμψαν το θέμα για επανεξέταση στο Eurogroup του Μαΐου και εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση τμηματικής εκταμίευσης, χωρίς να έχει προηγηθεί αξιολόγηση και έγκριση από τους θεσμούς, κάτι στο οποίο είχε εναποθέσει αρκετές ελπίδες η Αθήνα. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες ομαλής χρηματοδότησης δεν είναι ορατή, ενώ η κυβέρνηση σημείωσε με ανησυχία και την προειδοποίηση του προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι, ότι θα επανεξετάσει την αποτίμηση στην οποία γίνονται οι ελληνικοί τίτλοι δεκτοί ως ανταλλάγματα για την χορήγηση ρευστότητας, κάτι που αν συμβεί, θα στενέψει ακόμα περισσότερο την πιστωτική ασφυξία. 

Άνθρωποι που συνομίλησαν με τον κ. Τσίπρα μετά την επιστροφή του από την Αθήνα θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή μετράει τις επιλογές του και ότι θα εκδηλώσει πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα για άρση του αδιεξόδου. 

Σε τι θα συνίστανται αυτές οι πρωτοβουλίες δεν διευκρινίζεται, ωστόσο η συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μάλιστα οι στενοί του συνεργάτες κ.κ. ΝΦίλης και Ν. Βούτσης δήλωσαν χθες ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις κάλπες. 
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: