8.4.15

EWG: 10 μέρες προθεσμία για συμφωνία...

Ο μόνος τρόπος να πάρει η ελληνική κυβέρνηση χρήματα από την τελευταία δόση του προγράμματος που...
επεκτάθηκε είναι να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση στο μέτρο του δυνατού, συμφωνώντας με την τρόικα των θεσμών σε μια σειρά μόνιμων και διαρθρωτικών μέτρων με δημοσιονομική επίπτωση της τάξης των 2 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 4 δισ. 

Αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να προέρχονται μόνο από τα έσοδα και σαφώς δεν μπορεί να προέρχονται από τα μέτρα για τα έσοδα της λίστας που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μια εβδομάδα.

Αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης προς την ελληνική πλευρά η οποία θα ερωτηθεί χωρίς περιστροφές “τι σκοπεύει να κάνει” και “γιατί έχασε πάλι μια εβδομάδα”.

Σε αντίθεση με το κλίμα “σύμπνοιας” που μεταδίδεται κάποιες φορές από την επίσημη Κομισιόν, στο off the record, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγω για “έλλειψη κατανόησης των θεμάτων από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα”, λανθασμένη προετοιμασία, “εκτός θέματος λύσεις” και “ιδεολογικές εμμονές” - οι οποίες δεν έχουν θέση μεταξύ τεχνοκρατών τη στιγμή που το “ιδεολογικό έχει λυθεί στο πολιτικό επίπεδο και υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου”. 

“Γιατί δεν αφήνετε τους ελεγκτές να κάνουν τη δουλειά τους στην Αθήνα”, θα ρωτήσουν εκπρόσωποι 4 υπουργείων οικονομικών, όπως ακριβώς έκανε και η Κρ. Λαγκάρντ στη συνάντησή της με τον Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον. 

Οι εταίροι θα απαιτήσουν να ξεκινήσουν κανονικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν όσα στοιχεία έχουν ζητηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις, γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ απείλησε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα ακριβώς για τον ίδιο λόγο. 

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να παρουσιάσει κάποιες νέες σκέψεις μέτρων για να κλείσει η ψαλίδα που χωρίζει τις δύο πλευρές, όμως παρά τις επαφές των τελευταίων ημερών δεν έχει επεξεργαστεί ακόμη επαρκή μέτρα από τον τομέα των δαπανών. 

Η μόνιμη υπόμνηση περί μισθών και συντάξεων και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μείωσή τους, αποτελεί απλά επίκληση του εύκολου, αλλά ελάχιστα αποτελεσματικού δρόμου - καθώς η μείωση των δαπανών του δημοσίου με εξορθολογισμό των δομών και η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων ακούγεται ακόμα ως ταμπού. 

Κατά τα λοιπά, σήμερα ή αύριο το ΔΝΤ θα τραβήξει κανονικά τα χρήματα της δόσης από τον λογαριασμό πληρωμών και η πρώτη φάση της αγωνίας θα λήξει εκεί. Για να αρχίσουν εκταμιεύσεις όμως στις 24, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα χέρια με την τρόικα στις 18. 

Όσο για ενδιάμεσες λύσεις, όπως η αύξηση του ορίου των Τ-Bills, αυτό αφενός δεν είναι θέμα του EWG, αφετέρου πέραν της Αθήνας, δεν συζητείται πουθενά αλλού...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: