19.4.15

Οι Financial Times ξαναχτυπάνε…

Απαραίτητη η ελληνική χρεοκοπία, όμως όχι το Grexit...

Το σενάριο της χρεοκοπίας εντός της Ευρωζώνης εξετάζει και προκρίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μούνχαου. Σε...
κείμενό του με τίτλο «Απαραίτητη η ελληνική χρεοκοπία, αλλά όχι το Grexit» αναλύει διαφορετικά σενάρια για στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ, ασκεί τη δική του κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη και αναρωτιέται αν η ελληνική κυβέρνηση είναι «έξυπνη» αρκετά για να εργαστεί χωρίς «σενάριο».

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν πήγαν καλά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. «Αυτό άλλαξε όταν η ελίτ της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ολα πήραν στροφή προς το χειρότερο».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως το ζήτημα μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς, οι Ελληνες θέλουν να συνδυάσουν τις συζητήσεις για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος με εκείνες για ένα τρίτο πρόγραμμα. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί μια προσωρινή χρηματοδοτική γέφυρα για να βγάλει η χώρα το καλοκαίρι.

«Αυτό μοιάζει σαν να έχει κάποιος ένας σχέδιο, ωστόσο, δεν είναι αυτή η δική μου εντύπωση» λέει ο Μούνχαου προσθέτοντας ότι «Δεν έχω δει ποτέ τους ευρωπαίους οικονομικούς αξιωματούχους τόσο συγχυσμένους».

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνουν οι Financial Times, έχουν αρχίσει τουλάχιστον να επεξεργάζονται την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας χωρίς Grexit. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και ίσως να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να σχεδιαστεί, ωστόσο, ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: