24.4.15

Goldman Sachs: Στα 40 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» ρευστότητας ...

Goldman Sachs: Στα 40 δισ. ευρώ το «μαξιλάρι» ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών
...των ελληνικών τραπεζών...
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, συνεχώς αυξάνει ενώ η πρόσφατη απόφαση της ευρωτράπεζας να αυξήσει τα κεφάλαια του ELA κατά 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζει ...
τα κεφάλαια που έχει «ρίξει» η ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με report της Goldman Sachs.



Όπως αναφέρει ο οίκος αυτή τη στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 40 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση, όμως, που γίνουν πράξη οι απειλές για μείωση κατά 50% των εχέγγυων (collateral) που αποδέχεται η ΕΚΤ προκειμένου να τις στηρίξει χρηματοδοτικά, αυτό το «μαξιλάρι» θα υποχωρήσει στο επίπεδο των 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι – μετά από συζητήσεις με κορυφαία στελέχη ελληνικών τραπεζών – αυτή τη στιγμή το «κούρεμα» των collateral φθάνει στο 30%.

Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της εκροής καταθέσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι έφθασαν στα 3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή ήταν σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τα 7,9 δισ. ευρώ του Φεβρουάριου. Πάντως τα οριστικά στοιχεία των εκροών θα δημοσιοποιηθούν από την ΤτΕ στις 29 Απριλίου.

Επιπρόσθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός έχουν αυξηθεί οι εκροές καταθέσεων, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας και της έλλειψης ουσιαστικού αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών, χωρίς, πάντως, να δίνει συγκεκριμένη εκτίμηση.
 newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: