14.4.15

Προετοιμαζόμαστε για Grexit...

Το ΔΝΤ απειλεί, εν μέσω διαπραγματεύσεων...

Συζητάμε με την ελληνική πλευρά την επέκταση του δανειακού προγράμματος της χώρας, όμως την ίδια ώρα προετοιμαζόμαστε για Grexit. Αυτό είναι το...
μήνυμα που μετέδωσαν προς πάσα κατεύθυνση στελέχη του ΔΝΤ την Τρίτη, ενώ οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους βρίσκονται σε οριακά κρίσιμο σημείο.

Η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφορικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί «πολύ άσχημα» και να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία φέτος, τόνισε ο διευθυντής οικονομικής έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλασάρντ.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και η χώρα οδηγηθεί σε Grexit, η Eυρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα, αν και η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

«Η Ευρωζώνη έχει πλέον μεγαλύτερα τείχη προστασίας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί και να αντιμετωπιστεί από την οικονομική ένωση», τόνισε.

Την ίδια ώρα πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg ανέφεραν πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την επέκταση του δανειακού της προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πάντως ότι «χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά, επανέλαβε ότι προσδοκά ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ως τις 24 Απριλίου, με τον αντιπρόεδρο όμως της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις να τονίζει ότι είναι «απίθανο» να αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης κατά τη συνεδρίαση εκείνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: