21.4.15

Market Watch: Η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει να έχει δύο νομίσματα...

Market Watch: Η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει να έχει δύο νομίσματα Ευρώ ή δραχμή; Ή, μήπως, και τα δύο ταυτοχρόνως; Το Market Watsh συγκεντρώνει τις απόψεις που έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα γύρω από...
το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας και διερωτάται μήπως, τελικά, η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια ενδιάμεση λύση.

Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα πρέπει να προσκολληθεί στο ευρώ, ό,τι και αν συμβεί. Και τούτο διότι αν το εγκαταλείψει να προκαλέσει μια θύελλα οικονομικής καταστροφής. Άλλοι υποστηρίζουν πως το καλύτερο, στην παρούσα φάση, για την Ελλάδα θα ήταν να ακολουθήσει το δικό της νόμισμα, να το υποτιμήσει κατά βούληση και να βρει μια λιγότερο επώδυνη πορεία για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της που δεν θα στηρίζεται στην υπάρχουσα διαδρομή της λιτότητας και του αποπληθωρισμού.

Υπάρχει, βέβαια, και ο τρίτος δρόμος: η Ελλάδα να διατηρηθεί στο ευρώ και να έχει παράλληλα και ένα άλλο νόμισμα. «Πράγματι, η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να αναγκαστεί να πάει σε μια τέτοια λύση», αναφέρει το άρθρο.

Γιατί θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο

Ο λόγος που ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτό το δρόμο εκκινεί από το γεγονός ότι τα χρήματα τελειώνουν. Γράφει το άρθρο: «Όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα και παράλληλα να δώσει μισθούς και συντάξεις. Η στάση πληρωμών θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ στην άρση της παροχής βοήθειας μέσω του ELA. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες θα αγωνιστούν να κρατήσουν τις καταθέσεις στα ταμεία τους, έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε έλεγχο κεφαλαίων για να ξορκίσει τη χρεοκοπία. Η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίση ρευστότητας και η λύση σε αυτό το θέμα θα είναι μια: τα IOUs.

Τα δύο νομίσματα

Αίφνης, η χώρα θα βρεθεί με δύο νομίσματα, καθώς, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει τέτοιου είδους γραμμάτια. Παράλληλα, θα ξεπηδούσε μια δευτερεύουσα αγορά που θα πρόσφερε μια συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ αυτών των γραμματίων και του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το ευρώ θα ήταν το επίσημο σημείο αναφοράς, και τα IOUs θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Πρώτα συμβιβασμός

Πριν από όλα, πάντως, πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για μερικούς μήνες ακόμη. Τα δύσκολο φορτίο να έφευγε και οι επίπονες διαπραγματεύσεις θα ξεκινούσαν να πάλι. Ακόμη και η Ελλάδα βρισκόταν σε φάση στάσης πληρωμών, ο Ντράγκι έχει δείξει αποφασισμένος να την κρατήσει εντός ευρώ. «Το ευρώ είναι αμετάκλητο», έχει πει σε ανύποπτο χρόνο και εννοούσε πως το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει πως μια χώρα στην οποία έχει επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων, μπορεί να παραμένει στο ενιαίο νόμισμα και αυτό να μην θεωρείται ασυμβίβαστο.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά προεξοφλεί, ήδη, μια πολύ υψηλή πιθανότητα αθέτησης από πλευράς της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η Ευρωζώνης έχει απηυδήσει με το θέμα της Ελλάδας – ειδικά τα μικρά κράτη μέλη. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αντιπαράθεση.

«Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλά ρευστά σημεία στο ελληνικό έπος και πολλαπλές πιθανές εκβάσεις. Ένα από αυτά είναι το παράλληλο νόμισμα», καταλήγει το άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: