2.4.15

"Spiegel":Το έσχατο ρίσκο της Λαγκάρντ...


Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έχουν κολλήσει. Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ...
αναβάλει την επόμενη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε για το ταμείο και την επικεφαλής της μεγάλη απώλεια κύρους.

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την επόμενη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε για το ταμείο και την επικεφαλής της μεγάλη απώλεια κύρους.


Το τι λέγεται στο τηλέφωνο μεταξύ δύο πολιτικών το γνωρίζουν κατά κανόνα μόνον οι μυημένοι. Στα ΜΜΕ φθάνουν τελικά κενά διπλωματικά λόγια τα οποία δεν λένε τίποτα.

Αυτό έγινε και με την τελευταία συνομιλία Τσίπρα-Λαγκάρντ. “Είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία”, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ. Στην πραγματικότητα άστραψε και βρόντηξε στο τηλέφωνο : O Tσίπρας πρέπει να της ζήτησε την αναβολή της καταβολής της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ μετά την έγκαιρη καταβολή της προηγούμενης. Το αίτημα, όμως, δεν ικανοποιήθηκε, και έτσι από το ιδιωτικής φύσεως αίτημα μετατράπηκε μια πολύ δημόσια απειλή.

Αν μέχρι της 9 Απριλίου δεν εισρεύσει χρήμα, ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης ζητά την κατανόηση, αλλά δεν πρόκειται να καταβληθούν τα 450 εκ. Ευρώ στο ΔΝΤ, δήλωσε στο Spiegel.


Πόσο σοβαρά εννοεί την απειλή του ο Βούτσης;
Πρόκειται για μια τολμηρή πρόκληση διότι αυτό δεν θα αποτελούσε απλώς παραβίαση του καταστατικού του ΔΝΤ, αλλά είναι και μια πολιτική προσβολή την οποία δεν τόλμησε μέχρι τώρα καμιά χώρα. Για μια εξέλιξη, η οποία δεν κάνει καλό ούτε στο ίδιο το ΔΝΤ, ούτε στην ολοένα και πιο δυνατά επικρινόμενη, όχι μόνο από την έναρξη της ευρωκρίσης, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Ελλάδα απλώς φέρνει στο φως αυτές τις εσωτερικές ρήξεις.

Η πρώην Γαλλίδα υπουργός οικονομικών αμφισβητείται ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2011. Είναι νομικός, όχι οικονομολόγος και ορισμένοι αρνούνται να της αναγνωρίσουν επάρκεια στη διαχείριση των παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων.

Η ομάδα Λαγκάρντ υπήρξε στην περίπτωση της Ελλάδας -στην καλύτερη περίπτωση- πολύ αισιόδοξη, είναι η τελευταία κατηγορία που της καταλογίζεται. “Γαντζώνεται στην πλασματική κατασκευή ότι μέχρι τώρα κανένας δεν καθυστέρησε την καταβολή δόσεων και επομένως αυτό δεν θα συμβεί και τώρα”, χρησμοδότησε ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΝΤ Ντέσμοντ Λάχμαν ήδη το Φεβρουάριο στους Financial Times.

O οικονομολόγος Πίτερ Ντόϊλ, επίσης ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ και σφοδρός επικριτής της Λαγκάρντ έγραψε σε μπλογκ για την “διστακτική” στάση της Λαγκάρντ, ότι αυτή φανερώνει “την διαρκή παραίτηση” του ΔΝΤ. Η κρίση αποκαλύπτει “την θεσμική αδυναμία του ΔΝΤ”.

Νευρικότητα εξαπλώνεται εντωμεταξύ σε ολόκληρο το κτίριο του ΔΝΤ μέχρι τους τελευταίους ορόφους. “Οι κίνδυνοι του ελληνικού προγράμματος είναι τεράστιοι”, προειδοποίησε πριν την τελευταία καταβολή της Ελλάδας ο βραζιλιανός οικονομολόγος Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα , ο οποίος εκπροσωπεί 11 χώρες στο ΔΝΤ. Δεν φαίνεται ως μια διάσωση της Ελλάδας, “αλλά ως διάσωση ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας, κυρίως των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης”. Και σε μια τηλεοπτική εκπομπή έγινε πιο συγκεκριμένος : “των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών”, είπε.

Θα χάσει το ΔΝΤ με την ελληνική αποτυχία το καθεστώς του μάλλον προτιμώμενου δανειστή του κόσμου; Το πόσο σημαντικά είναι τέτοια ερωτήματα, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μάρεϊ ο οποίος απάντησε στωικά: “Είμαστε ο δανειστής τελευταίου βαθμού” και “αναλαμβάνουμε τέτοια έσχατα ρίσκα “.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί ως το έσχατο ρίσκο για πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: