5.4.15

"Telegraph": Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ...

 
Όλα τα σενάρια...
Τις συνέπειες που θα έχει μία αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλύει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, παραθέτοντας όλα τα πιθανά σενάρια, λίγες μόλις ώρες πριν από...
το κρίσιμο «τετ α τετ» του Eλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει άλλη μία διορία, στο «δράμα της διάσωσης της» την προσεχή εβδομάδα, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο ανεπτυγμένο κράτος στην ιστορία που θα αθετήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις.
Έπειτα από έναν «οδυνηρό» Μάρτιο, η Αθήνα καλείται να να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ την Πέμπτη.

Αλλά, παράλληλα με τις πληρωμές σε μισθούς κσι συντάξεις, επισημαίνεται ότι, «από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ» υπάρχουν φωνές που ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στις εσωτερικές οφειλές.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας υπενθυμίζει, ακόμα, τις δηλώσεις έλληνα αξιωματούχου, περί προτίμησης πληρωμής μισθών και συντάξεων σε σχέση με τη δόση προς το Ταμείο.

Παρά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει επίσημα στην μετά-Μπρέτον Γουντς περίοδο, η Ελλάδα θα μπορούσε θα ενταχθεί στην ντροπιαστική λίστα των εθνών που σπαράσσονται από τον πόλεμο και στους διεθνείς παρίες που έχουν αποτύχει να αποπληρώσουν το Ταμείο εγκαίρως.
Τα σενάρια

Το δημοσίευμα προχωράει σε μία σειρά σεναρίων, στην περίπτωση που η Αθήνα δεν καταβάλει τη δόση. Αρχικά αναφέρει ότι εάν αθετήσει την πληρωμή δεν θα πυροδοτήσει αυτομάτως μία χρεοκοπία.

Θα παρασχεθεί στην χώρα μία περίοδος χάριτος 30 ημερών, κατά την οποία θα κληθεί να συγκεντρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Μιά τεχνική χρεοκοπία θα μπορούσε να κηρυχθεί ένα μήνα αργότερα, όταν «ένα παράπονο σχετικά με την ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, η χώρα μας μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας «τρομάξει» τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης της «αγιότητας» της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επίκειται πληρωμή, η διαδικασία υπερημερίας μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον, ενώ οι δόσεις θα συσσωρευθούν και η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει 963 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαΐου.

Η Τelegraph προειδοποιεί ότι μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους άλλους δύο πιστωτές της Ελλάδας, την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch υπογραμμίζουν ότι «ένα τέτοιο σενάριο θα διακινδύνευε ο Ευρωπαϊκός Μηχανικός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των διευκολύνσεών του η ακόμη και να κηρύξει το ονομαστικό ποσό του δανείου άμεσα απαιτητό». 

Και συνεχίζει το δημοσίευμα, σχετικά με τον ρόλο της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι ένα κύμα αθέτησης πληρωμών μπορεί να αναγκάσει την Φρανκφούρτη να τραβήξει εν τέλει την «πρίζα» της έκτακτης βοήθειας που παράσχει σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις από το Φεβρουάριο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: