4.5.15

Την Τετάρτη η καταβολή των 200 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ...

Την Τετάρτη η καταβολή των 200 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ - Media
Ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη η καταβολή δόσης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το Ελληνικό Δημόσιο. 
Το...
Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή της δόσης που σχετίζεται με την αποπληρωμή τόκων.

Ωστόσο, τα πράγματα δυσχεραίνουν αναφορικά με την αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, οπότε θα πρέπει να αποπληρωθεί κεφάλαιο ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό διότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, εάν το Δημόσιο καταβάλλει τα χρήματα στο ΔΝΤ ενδεχομένως να μην έχει αρκετά διαθέσιμα για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος Μαΐου.

Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί - μερικώς -μόνον εάν ο ΟΔΔΗΧ αποκτήσει πρόσβαση στις καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων που έχουν έως σήμερα αρνηθεί να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ή εάν η ΕΚΤ αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να έχουν αποσαφηνίσει πως η Ελλάδα δεν θα υποβαθμισθεί στην κατηγορία «χρεοκοπίας» (default) εάν απολέσει κάποια πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο αναμφισβήτητα αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σχέση της με τους επίσημους πιστωτές της να επιδεινωθεί περαιτέρω, όπως και το κύρος της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: