11.5.15

Διασώθηκαν περίπου 2.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές ...


...και τη Μιανμάρ...
Περίπου 2.000 μετανάστες, ανάμεσά τους και αρκετοί Ροχίνγκια, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας την οποία ο ΟΗΕ θεωρεί...
διωκόμενη, διασώθηκαν κοντά στις ακτές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.
Τέσσερα προσφυγικά πλοιάρια στα οποία επέβαιναν περίπου 1.400 άνθρωποι έφθασαν σήμερα στις μαλαισιανές και στις ινδονησιακές ακτές, την επομένη της άφιξης στην Ινδονησία μίας πρώτης ομάδας η οποία αποτελείτο από σχεδόν 600 ανθρώπους, ενώ οι αρχές φοβούνται ένα νέο κύμα τις επόμενες ημέρες.

Οι μετανάστες φαίνεται να είναι τα ακούσια θύματα της νέας πολιτικής της Ταϊλάνδης, τον συνήθη τόπο διέλευσής τους, η οποία αποφάσισε να καταστείλει τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών έπειτα από την ανακάλυψη μαζικών τάφων στη μέση του τροπικού δάσους που περιείχαν τα λείψανα πολλών από αυτούς.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν το νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης για να μεταβούν στη Μαλαισία και πέρα από αυτήν, ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές ή από τη βία στην περίπτωση των Ροχίνγκια, μίας μουσουλμανικής μειονότητας της Μιανμάρ που θεωρείται από τον ΟΗΕ ως η πλέον διωκόμενη στον κόσμο.

 «Πιστεύουμε ότι υπήρχαν τρία σκάφη με 1.018 μετανάστες», δήλωσε ο Τζαμίλ Άχμεντ, αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας.

Η Μιανμάρ, ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως βουδιστές, θεωρεί τους περίπου 800.000 Ροχίνγκια παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές. Δεκάδες χιλιάδες Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις φονικές διεθνοτικές συγκρούσεις του 2012.

Οι μετανάστες επιβιβάζονται σε πλοιάρια με κίνδυνο της ζωής τους, όμως μόλις βρεθούν στη νότια Ταϊλάνδη, ξαναπέφτουν στα χέρια των λαθρεμπόρων. Η έξοδος αυξάνεται συνήθως καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών.

Η Κρις Λίουα, από την οργάνωση Arakan Project η οποία προασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας των Ροχίνγκια, εκτιμά πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταληφθεί στη θάλασσα ως αποτέλεσμα των εκστρατειών καταστολής του λαθρεμπορίου ανθρώπων που ξεκίνησαν πρόσφατα η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία.

«Η Ταϊλάνδη προσπαθεί να εμποδίσει τους διακινητές να κάνουν τις δουλειές τους (…), κάτι που τους αναγκάζει να φύγουν για αλλού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι διακινητές χρησιμοποιούν τα πλοιάρια ως καταυλισμούς. Οι άνθρωποι προσπαθούν απλώς να αποβιβαστούν προτού πεθάνουν» ελλείψει τροφίμων, είπε.
Σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές, το πρώτο σκάφος με πρόσφυγες που έφθασε χθες στο Άτσεχ είχε παραπλανηθεί από τους διακινητές.

«Ένας από τους μετανάστες που μιλούσε μαλαισιανά μού διηγήθηκε πως ο πράκτοράς τους τούς είχε πει πως βρίσκονταν στη Μαλαισία και να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή», εξήγησε ο Ντάρσα, ένας τοπικός διασώστης. «Ορισμένοι το έκαναν. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι βρίσκονταν στην Ινδονησία».

Ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν με το πλοιάριο αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στους 573, από λίγο πάνω από 500 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Ο Τέγκας, ένας τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών μετανάστευσης, εξήγησε πως πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονταν «σε κατάσταση σοκ» και «πιεσμένοι ψυχολογικά».

Πολλοί από αυτούς που υπέφεραν από υποσιτισμό και αρρώστιες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία ή βρήκαν στέγη σε ένα αθλητικό συγκρότημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όμως στην Ινδονησία, που είναι μουσουλμανική χώρα, ορισμένοι φιλοξενήθηκαν από τους κατοίκους. «Καθώς οι μετανάστες είναι επίσης μουσουλμάνοι, οι κάτοικοι τούς έχουν μία συμπάθεια και τους άνοιξαν τις αγκάλες, δίνοντάς τους τρόφιμα, ρούχα και νερό», εξήγησε ο Τέγκας.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: