1.5.15

Εργατική Πρωτομαγιά 2015: Οι εργαζόμενοι τους δρόμους...


Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ από τις μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας...
Κλειστό από το πρωί το κέντρο της Αθήνας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα συνδικάτα τίμησαν με συγκεντρώσεις και πορείες την επέτειο σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης συμμετείχαν στην Εργατική Πρωτομαγιά αφού...
παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Στην Κλαυθμώνος

Στις 11:00 ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην Κλαυθμώνος
«Η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης τον οποίο πλησίασαν πολλοί διαδηλωτές για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή του αναφορικά με την επίθεση που δέχτηκε.

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Με το λαό δίπλα μας ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε λόγο για μια συμφωνία συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια 

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν μέλη εργατικών ενώσεων και σωματείων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Το παρών έδωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο μόνος ρεαλιστικός, σίγουρος και ελπιδοφόρος δρόμος για το λαό μας σήμερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις αμοιβές των εργαζομένων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Εργατικής Κόκκινης Πρωτομαγιάς» ήταν το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα.





Αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη κατέθεσαν στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο.
Τα μηνύματα

Κύριο αίτημα της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι προκλήσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων είναι τεράστια, γι' αυτό απαιτείται ενότητα και συμμετοχή». «Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα» τονίζει η Συνομοσπονδία.

«Δεκαετίες μετά το Σικάγο, οι εργαζόμενοι ζούμε τα τελευταία χρόνια τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου. Ζούμε την καρατόμηση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων μας. Βιώνουμε την επιστροφή σε εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα», αναφέρει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ. Διαμηνύει επίσης ότι «οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται και δεν αναγνωρίζουν τα άλλοθι των πιέσεων και των εκβιασμών σε αυτούς που εφαρμόζουν πολιτικές εξαθλίωσης».

«Αυτή την ιστορική μέρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που παλεύει ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στη ξενοφοβία, στο ρατσισμό» τονίζει το ΕΚΘ. «Διεκδικούμε εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας, τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του. Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων».

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα! Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις» σημειώνει το ΠΑΜΕ.

tvxs.gr

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες...



Δεν υπάρχουν σχόλια: