24.5.15

Πάνω από 4,4 δις τα χρέη του Δημοσίου στους προμηθευτές ...

Πάνω από 4,4 δις τα χρέη του Δημοσίου στους προμηθευτές  - Πόσα χρωστάει και σε ποιους
Επιστροφές φόρων που έχουν παγώσει εδώ και τέσσερα χρόνια και χρέη 4,4 δις ευρώ σε προμηθευτές του Δημοσίου αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η...
εφημερίδα 'Καθημερινή'.
Από την εφημερίδα σημειώνεται πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις αυτές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο πόρους ύψους ενός δισ. ευρώ από το παλιό ΕΣΠΑ και πως απλήρωτα παραμένουν εκατοντάδες έργα εξαιτίας της στάσης πληρωμής που έχει κηρύξει το Δημόσιο.
Η Καθημερινή αναφέρει πως η ασφυκτική αυτή κατάσταση αφήνει στον «αέρα» εκατοντάδες οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά, αποχετευτικά έργα, έργα υγείας και επιχειρηματικά σχέδια, και επηρεάζει τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τις διοικήσεις τους, η εξεύρεση πόρων.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του τα εξής: • Αμεσες Οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ
• Οφειλές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ
• Οφειλές Ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, εκ των οποία τα 1,38 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και από το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώ
• Οφειλές Νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ
• Οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ
• Εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ Στη μη καταβολή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις από το ελληνικό κράτος, έρχονται να προστεθούν και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ με αποτέλεσμα χωρίς δική τους ευθύνη οι επιχειρήσεις να εμφανίζονται ως οφειλέτες του Δημοσίου και ταυτόχρονα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους σε ΔΕΚΟ και μισθούς.
Καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ που φθάνουν και τα τέσσερα χρόνια και εφοριακοί που αναφέρουν ότι υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσουν οι επιστροφές ΦΠΑ προκύπτουν από το δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο για προβλήματα σε 88 από τις 113 εφορίες της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η Καθημερινή, στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μία αίτηση επιστροφής ΦΠΑ φθάνει πλέον τις 1.420 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ο μέσος χρόνος για επιστροφές ΦΠΑ προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας φθάνει τις 1.114 ημέρες. Δηλαδή 57 μεγάλες επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: