16.5.15

Είναι πολλά τα 63 χιλιάδες ευρώ για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη; ...


Δύο-τρεις μέρες μόλις μετά την ανάρτηση στη Διαύγεια των αποφάσεων πληρωμής της τραγουδίστριας από το Εθνικό Θέατρο για την παράσταση «Τρωάδες» του Σωτήρη-πάει αυτός-Χατζάκη, η Άλκηστις ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την παραγωγή. 
Τα γεγονότα είναι...
λίγο πολύ γνωστά: ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Σωτήρης Χατζάκης ανεβάζει το καλοκαίρι τις «Τρωάδες» και ως κορυφαία του χορού είχε την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Θα ξεκινούσαν από την Επίδαυρο και θα περιόδευαν σε όλη την Ελλάδα. Για αυτή τη συμμετοχή της είχε ακουστεί πως η αμοιβή της ερμηνεύτριας θα ήταν αρκετά υψηλή, κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Προχθές ανέβηκαν στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσεις και βλέπουμε πως η Άλκηστις θα έπαιρνε συνολικά (μικτά) 63 χιλιάδες. Αν θυμάστε, ο Σωτήρης Χατζάκης αντιδρούσε στην πρακτική αυτή, δεν ήθελε να βγαίνουν οι αμοιβές των καλλιτεχνών ξεχωριστά στη Διαύγεια, προτιμούσε να ανακοινώνονται συνολικά τα έξοδα της παραγωγής.
Τέσσερις είναι οι αποφάσεις που μπορείτε να δείτε κι εσείς: 10 χιλιάδες, 20 χιλιάδες, 20 χιλιάδες και 13 χιλιάδες. Το ερώτημα τώρα έχει να κάνει με το εξής: είναι πολλά τα χρήματα αυτά για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και μπορεί να διαφέρει. Αν απαντήσουμε από την πλευρά του θεάτρου η αμοιβή αυτή είναι εξωφρενική. Την άκουσαν ηθοποιοί και σοκαρίστηκαν. Και μιλάμε για μεγάλους ηθοποιούς. Αν τη δούμε όμως από την πλευρά του τραγουδιού δεν ξέρω αν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Όταν η Άλκηστις θα «φάει» ένα ολόκληρο καλοκαίρι με τις «Τρωάδες» χωρίς να δίνει συναυλίες, ίσως το ποσό να μην μοιάζει και τόσο τεράστιο. Δεν θα έκανε 30-40 συναυλίες αν έβγαινε σε περιοδεία; Πιθανότατα ναι. Οπότε; Οπότε τι; Μην με ρωτάτε, προσωπικά δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: το έτερο ερώτημα -με εμπορικούς όρους- είναι αν θα τα έβγαζε τα χρήματά της η παράσταση; Κι εδώ μπορούμε να κάνουμε μία ακόμα συζήτηση.

 Δημήτρης Κανελλόπουλος

e-tetradio.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: