21.5.15

Αποκλείει επιστροφή της Ρωσίας στην «Ομάδα των 7», η Μέρκελ...

Άνγκελα Μέρκελ
Αν δεν συμμορφωθεί η Ρωσία δεν είναι πιθανή η επιστροφή της στην Ομάδα των 7, σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην...
Ουκρανία κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη γερμανική κάτω Βουλή και ενόψει της προετοιμασίας της Βαυαρίας να υποδεχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7, η καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσο η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και δεν ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές του, επιστροφή της στο σχήμα G8 δεν είναι πιθανή».

Εκτός από τις επικρίσεις της για την προσάρτηση της Κριμαίας, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι η ανατολική σύμπραξη «δεν αποτελεί όργανο της πολιτικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σε μια απόπειρα να καθησυχάσει τη Μόσχα τόνισε πως «η ανατολική σύμπραξη δεν κατευθύνεται εναντίον κανενός, κυρίως όχι κατά της Ρωσίας. Θέλω να το πω και να το επαναλάβω ξανά και ξανά: δεν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ, από τη μία πλευρά, μιας προσέγγισης με την Ε.Ε. και, από την άλλη, της επιθυμίας της Ρωσίας για στενότερη σύμπραξη με τις χώρες αυτές».

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα, στην οποία θα συμμετάσχουν και έξι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για σύμπραξη στα μέτρα της κάθε περίπτωσης με διάφορες χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: