7.5.15

Ένας δημοσιογράφος ρε γαμώτο να πάρει ένα τηλέφωνο...

Να κάνει τη δουλειά του δηλαδή. Ρεπορτάζ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. 
Η...
χθεσινή ημέρα ήταν ενδεικτική για την προβληματική (sic) ελληνική δημοσιογραφία: ξεκίνησε και τελείωσε με δύο fake ειδήσεις. Τα πρωινά συμβάντα θα τα γνωρίζετε υποθέτω, έγιναν μάλιστα πρωτοσέλιδο σήμερα στις περισσότερες εφημερίδες: βγήκε στα πρωινάδικα μία μαϊμού-ψυχίατρος και τους αναστάτωσε όλους με τις καταγγελίες της για τη μικρή Άννυ. Απόλαυση.
Το δεύτερο κρούσμα παραπληροφόρησης είχε να κάνει χθες με το ΕΣΡ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Εδώ λειτούργησαν αρχικά η δημοσιογραφία της ευκολίας (για να μην πω της μονταζιέρας) και αμέσως μετά του copy paste. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πάρα πολλά sites άρχισαν να αναπαράγουν την είδηση πως έγινε «Πρόεδρος του ΕΣΡ η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Να δεχτώ πως δεν υπήρχε δόλος (πολιτικός ή άλλος) αλλά μόνο κακή δημοσιογραφία. Όσοι ασχολούμαστε καθημερινά με το ΕΣΡ πάντως βάλαμε τα γέλια. Μα τόση άγνοια από δημοσιογράφους κι «έγκριτα» sites όπως το protothema.gr; Ιδού λοιπόν τα στοιχεία επιγραμματικά:
1) Δεν διορίστηκε πρόεδρος του ΕΣΡ η Λίνα Αλεξίου (αυτή είναι η μητέρα της Ζωής, μία πληροφορία άσχετη παντελώς με την είδηση, αλλά αρκούντως «κίτρινη» ώστε να γίνει πολιτικό θέμα και να τραβήξει αναγνώστες).
2) Η Λίνα Αλεξίου είναι αντιπρόεδρος του ΕΣΡ εδώ και οχτώ χρόνια. Απλώς αυτό το διάστημα, επειδή τελείωσε η θητεία του προέδρου κ. Λασκαρίδη (Λασκαρόπουλο τον είδα σε ένα site) ασκεί καθήκοντα προέδρου.
3) Στη Διαύγεια βγήκε πως η Λίνα Αλεξίου ανέλαβε πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΣΡ. «Τι την ευχή είναι αυτό και τι κάνει;» ρωτούσε ο Πάσχος Μανδραβέλης στο Twitter αφού προηγουμένως είχε προλάβει να κάνει σπέκουλα παίζοντας με το θέμα «μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου» - θα τα πούμε το απόγευμα για τον κύριο Μανδραβέλη. Τι είναι; Το συμβούλιο για τα εσωτερικά του οργανισμού. Τα μισθολογικά, τις προαγωγές υπαλλήλων, τα έξοδα για χαρτικό υλικό κτλ. Ουδεμία σχέση με το ΕΣΡ και την αποστολή του για τα ΜΜΕ. Οκ, δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν τουλάχιστον; Δημοσιογράφοι είναι. 
4) Τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ δεν τα διορίζει η κυβέρνηση, αλλά η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, των 4/5. Οκ, δεν ήξεραν. Δεν ρώταγαν τουλάχιστον; Δημοσιογράφοι είναι.
5) Αναπληρώτρια πρόεδρος αυτού του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΕΣΡ ορίστηκε (όπως είδαμε στη Διαύγεια) μία υπάλληλος του ΕΣΡ. Όχι κάποιο από τα μέλη του. Ούτε αυτό τους προβλημάτισε; Να τους βάλει να σκεφτούν διάολε...
6) Σε αυτό το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που μπήκε πρόεδρος η κ. Αλεξίου, μέλη του είναι υπηρεσιακοί του ΕΣΡ, εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ καθώς και της Αρχής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ούτε αυτό τους προβλημάτισε; Να τους βάλει να σκεφτούν διάολε...
Μίλησα με την κυρία Αλεξίου στο τηλέφωνο χθες το βράδυ, γύρω στις 8. Αγνοούσε πλήρως το θόρυβο που είχε ξεσπάσει. Και απόρησε. «Αν ζούσε ο Λέων Καραπαναγιώτης», μου είπε, «θα απέλυε την ίδια στιγμή τους δημοσιογράφους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι σημαίνει Υπηρεσιακό Συμβούλιο». Αλλά, αναρωτιέμαι: Δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος να κάνει ρεπορτάζ; Να πάρει ένα τηλεφωνάκι την ίδια την Αλεξίου; Μα, ούτε ένας;

 Δημήτρης Κανελλόπουλος

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: