17.5.15

Ξεκινά κύμα απεργιών στην Ολλανδία...


Eκατοντάδες χιλιάδες Ολλανδοί εργαζόμενοι αναμένεται να αρχίσουν διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, μετά την κατάρρευση των...

διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους, όπως διεμήνυσε χθες Σάββατο η μεγαλύτερη ολλανδική συνομοσπονδία εργατικών ενώσεων.

Η συνομοσπονδία FNV ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση στην οποία εκπροσωπούσε 700.000 εργαζομένους — από αστυνομικούς και πληρώματα ασθενοφόρων μέχρι εργαζομένους στον τομέα του μετάλλου και δημοσίους υπαλλήλους — κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω των άρνησης της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τους μισθούς και η προθεσμία που είχε οριστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών παρήλθε.

“Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Τον Χερτς, επικεφαλής της FNV. “Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει του νομικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην Ολλανδία οι μεγάλοι εργοδότες, τόσο δημόσιες επιχειρήσεις όσο και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, διαπραγματεύονται μακροχρόνιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα συνδικάτα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον διακοπεί, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να αρχίσουν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι κινητοποιήσεις, που εκτιμάται πως θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα, θα αρχίσουν μεθαύριο Τρίτη με μια διαδήλωση των τραυματιοφορέων. Θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε μια εκπρόσωπος της FNV.

Η ολλανδική οικονομία μόλις αρχίζει να ανακάμπτει έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Πολλοί Ολλανδοί εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να παγώνουν λόγω των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

 ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: